Svenskarna lägger 94 miljarder per år på renoveringar

Av på 19 mars, 2022
Arkivbild

I en nyligen genomförd undersökning, på uppdrag av Renomate, visar det sig att strax över 20 procent av landets bostadsägare lagt i snitt 285 000 kronor på att renovera under de senaste två åren. Undersökningen visar också att nästan 75% av alla som renoverar missar antingen sin budget eller sin tidsplan.

– Undersökningen speglar tyvärr verkligheten vi möter hos nya kunder, där många har erfarenhet av eller rädslor för renoveringar, där budgetar spräcks och drar ut på tiden. Lösningen handlar egentligen om planering och förarbete, men som många inte riktigt vet processen för, säger Anna Wennerstein, en av grundarna till renoveringstjänsten Renomate.

Budgeten spräcks i snitt med 40 procent

Undersökningen visar att drivkrafterna för att renovera är sprunget utifrån positiva anledningar, och 50% menar att det är just känslan över att ”förnya och förbättra känslan med sitt boende” som är den mest drivande faktorn till att starta en renovering. 

Men samtidigt visar undersökningen att det är just brist i planering (38%), ändringar under renoveringens gång (32%) samt oförutsedda överraskningar under byggnationen (32%) som gör att varken budget eller tidslinje håller. Snittkostnaden för att renovera, med hjälp av hantverkare, är 183 000 kr för en lägenhet och 313 000 kr för ett hus. Men en tredjedel av alla renoveringar spräcker budget, och av dessa har slutnotan blivit över 40% dyrare än budgeterat.

– Det är otroligt tråkigt att höra renoveringshistorier där en dröm blivit en mardröm och där mycket hade kunnat förebyggas med rätt hjälp och verktyg. Vi som grundat Renomate har liknande erfarenheter av renoveringar, och det var en av anledningarna till att vi startade vår tjänst, för att förenkla en renoveringsprocess med syfte om att hålla budget och tidslinje. Renovering ska inte innebära onödiga överraskningar, och en budget ska inte spräckas med över 40 procent, det är för många omöjligt att kunna betala, säger Karl Nyström, medgrundare av Renomate.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa Renomate
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes under december 2021 av marknadsundersökningsbolaget Xtreme på beställning av Renomate. Totalt deltog 1039 personer mellan 25 och 75 år i ett representativt nationellt urval. Av dessa har 209 angett att de renoverat för minst 100 000 kr under de senaste 24 månaderna.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in