Svenskarna rustar för hemester

By on 8 maj, 2021

Ny statistik från Tradera visar på ett ökande intresse för trädgårdsfix, byggprojekt, sport och friluftsliv, när svenskarna nu förbereder sig för en ny hemestersommar. Bland de kategorier som trendar denna vår, finns bland annat trädgårdsprydnader (+32%), utemöbler (+28%), camping & hiking (+30%), cykel (+74%) samt maskiner inom bygg- och verktyg (+20%).

Tradera har tidigare berättat om det stigande intresset för begagnad inredning, som tog över förstaplatsen som den största kategorin på den cirkulära marknaden under 2020. En annan stor nyhet var det enorma intresset för att köpa och sälja sticklingar. Denna vår tycks både inrednings- och odlingstrenden ha flyttat utomhus. På Tradera har trädgårdskategorin ökat med 19 procent de senaste månaderna, jämfört med samma period i fjol.

– De flesta har tillbringat mer tid i hemmet och många tycks ha fått upp ögonen för trädgården eller uteplatsen. Både trädgårdsinredning och odling är starka trender inför denna sommar, vilket märks på Tradera. Vi ser stora ökningar för utemöbler och trädgårdsprydnader, men även i försäljningen av frön, lökar och knölar, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

Intresset för heminredning och DIY-projekt märks även i Traderas bygg- och verktygskategori, som ökat med 12 procent. Den största ökningen står maskiner för (+20%), som innehåller allt från sågmaskiner till skruvdragare och vinkelslipar.

Båtliv och campingsemester lockar i sommar

Även i fordonskategorierna går det att få en föraning om svenskarnas semesterplaner på hemmaplan, vilket innefattar såväl båtliv som husvagn- och campingsemester. Kategorin båtar och tillbehör har ökat med 19 procent, och kategorin Husvagn, Husbil & Camping har ökat med 14 procent.

Stor cykeltrend på Tradera

Inom sportavdelningen ser friluftsintresset ut att hålla i sig, där kategorin camping & hiking ökat med hela 30 procent. Stora ökningar syns även inom jakt (+41%) och fiske (+29%). Andra sportaktiviteter som ökar är bland annat golf (+35%) och cykel(+74%).

– Cykelförsäljningen är kanske inte det som vi förknippats mest med genom åren, men just nu ökar den i en imponerande takt, och det är allt från snygga retrocyklar, till barncyklar mountainbikes, och sparkcyklar som auktioneras ut på Tradera, säger Sofia Hagelin.

FAKTA

Topp-5: De största trädgårdskategorierna på Tradera
+ procentuell förändring i antal sålda varor: jan – april 2021 (jämfört med samma period i fjol).

 1. Frön +15%
 2. Utemöbler +28%
 3. Trädgårdsredskap +5%
 4. Trädgårdsprydnader +32%
 5. Lökar & knölar +77%

Topp-5: De största fordonskategorierna på Tradera
+ procentuell förändring i antal sålda varor: jan – april 2021 (jämfört med samma period i fjol).

 1. Bilar och tillbehör +14%
 2. Mopeder och tillbehör -2%
 3. MC och tillbehör +9%
 4. Båtar och tillbehör +19%
 5. Husvagn, Husbil & Camping 14%

Topp-10: De största sportkategorierna på Tradera
+ procentuell förändring i antal sålda varor: jan – april 2021 (jämfört med samma period i fjol).

 1. Fiske +29%
 2. Hästsport & Ridsport +7%
 3. Jakt +41%
 4. Träning +/- 0
 5. Camping & Hiking +30%
 6. Cykeltillbehör +23%
 7. Golf +35%
 8. Fotboll +31%
 9. Skytte +25%
 10. Cykel +74%

Topp-5: De största bygg- och verktygskategorierna på Tradera
+ procentuell förändring i antal sålda varor: jan – april 2021 (jämfört med samma period i fjol).

 1. Verktyg +8%
 2. Maskiner +20%
 3. Elinstallation +12%
 4. Lås & larm +15%
 5. VVS +14%

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Tradera

You must be logged in to post a comment Login