Svenskarna väljer en aktiv semester på hemmaplan

By on 4 juli, 2024
Bild: Skistar

När svenskarna får välja mellan en aktiv eller lugn sommarsemester föredrar de en aktiv semester. När de får välja mellan sommarsemester i Sverige eller utomlands väljer de Sverige, vilket styrker att även trenden coolcation finns bland oss svenskar.

Tillsammans ger resultaten en tydlig preferens för en aktiv sommarsemester i Sverige. Hela 34 % av svenskarna föredrar en aktiv semester i Sverige, jämfört med exempelvis en lugn semester utomlands (17 %).

”Coolcation” är den senaste resetrenden där resenärer väljer resmål för att undkomma extrem värme nu under sommarmånaderna.

— Vi ser en stark trend mot en mer aktiv semester, oavsett årstid. Under den gångna vintern nådde vi vår näst bästa vinter i antalet skiddagar, och nu ser vi en ökad popularitet för våra aktivitetspass under sommaren. Det är glädjande att svenskarna ser ut att föredra en semester på hemmaplan flera år efter att begreppen hemester och svemester myntades, säger Stefan Sjöstrand, VD på SkiStar. — Våra gäster uppskattar att kunna kombinera fjällupplevelser med fysisk aktivitet på ett enkelt och smidigt sätt, vilket våra destinationer erbjuder.

Försäljningen av aktivitetspass har mer än fördubblats jämfört med föregående år. Dessa pass ger tillgång till en rad aktiviteter, inklusive liftfärder till vandring och trailcykling samt sommarskidåkning, mountain coaster, inomhusbad och mycket mer. Aktiviteterna varierar beroende på destination, men den gemensamma nämnaren är klätterparker, vandring och cykling.

— Oron runt privatekonomin och förväntningarna på räntesänkningen som uteblev påverkar nu valet av semesteraktivitet för många svenskar. I detta ekonomiska klimat kan en resa i närområdet bli mer aktuell och attraktiv, avslutar Stefan Sjöstrand.

Svenskarna föredrar en aktiv sommarsemester i Sverige

Hela 34 % av svenskarna föredrar aktivt i Sverige, jämfört exempelvis lugnt utomlands (17 %). Preferenserna är snarlika för Sveriges barnfamiljer, fast på högre nivåer. En bit över en av tre (36 %) föredrar en aktiv semester i Sverige. Bland gruppen som tycker att fysisk aktivitet är viktigt under sommaren är resultatet ännu högre. Över hälften (54 %) föredrar en aktiv semester hemma i Sverige.

På frågan till barnfamiljerna vad för typ av semester kommer du ha i sommar så svarar en stor andel aktiv semester i Sverige. Här sticker småbarnsfamiljerna ut: familjer med barn i förskoleåldern 41 procent, låg- och mellanstadiet 34 procent, och högstadiet/gymnasiet 31 procent.

Vikten av barnens fysiska aktivering viktig under sommarsemestern

62 procent av de tillfrågade barnfamiljerna svarar att det är viktigt eller mycket viktigt att sommarsemestern inkluderar möjligheter att vara fysiskt aktiv. Även här sticker storstadsområdena ut, och siffrorna är ännu högre: familjer med barn i förskoleåldern 81 procent, låg- och mellanstadiet 74 procent, och högstadiet/gymnasiet 63 procent.

För barnfamiljerna är tid med varandra viktigast vid planering av sommarsemester

Undersökningen visar att vissa faktorer är särskilt viktiga när man planerar sin sommarsemester. Umgänge med familjen och avkoppling toppar listan. Hela 65 procent av de som har hemmavarande barn uppger att umgänge med familjen är en särskilt viktig faktor när sommarsemestern planeras.

Svenskarna är ett naturälskande folk

För svenska barnfamiljer är det viktigt att barnen får se och uppleva svenska natur. Nära nio av tio hushåll med barn som fortfarande bor hemma svarar att det är ganska eller mycket viktigt att barnen får se och uppleva Sveriges natur.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Skistar
Om undersökningen:
Källa: Infostat Målgrupp: svenska allmänheten
Period: 2024-05-08 till och med 2024-05-15
Antal intervjuer: 2 010 personer

You must be logged in to post a comment Login