Svenskarnas synkunskap brister

Av på 14 oktober, 2017
Arkivbild

Synen är det viktigaste sinnet, det tycker 79 procent av svenska folket som menar att synen är viktigare än hörsel, smak, lukt och känsel.

En undersökning* som Specsavers gjort visar på allmäntillståndet för svenskarnas syn, likaså hur våra kunskaper brister när det kommer till hur viktig en synundersökning faktiskt är. Undersökningen, som är gjord bland 1 100 svenskar, visar att hela 75 procent av svenska folket har något typ av synfel.

Generellt verkar svenskar föredra glasögon framför linser. 32 procent bär glasögon på grund av närsynthet, 26 procent använder glasögon för översynthet och lika stor andel använder progressiva glasögon. Enligt undersökningen använder endast 13 procent linser. Det kan bero på att många har synfel som inte kan korrigeras med linser, att ens ögon inte är kompatibla med linser eller att det är enklare och skönare med ett par glasögon.

– Samtidigt finns det ett oroväckande mörkertal bland svenskar som inte använder glasögon även om de egentligen behöver det. Vi möter kunder som endast kan tänka sig läsglasögon fast de är på gränsen till att behöva synkorrigering även vid bilkörning. Det är självklart allvarligt eftersom det påverkar säkerheten hos människor i ens närhet, säger Jan-Erik Erixon, optiker på Specsavers.

I undersökningen framgår att 80 procent tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att testa synen regelbundet. 48 procent uppger att de vill testa synen en gång per år, ändå genomför bara en femtedel årlig synundersökning. De som inte testar synen regelbundet uppger några olika anledningar. 20 procent på grund av att det är för dyrt om det skulle medföra ett par nya glasögon, 23 procent tycker redan de ser tillräckligt bra och 16 procent glömmer helt enkelt bort det.

Kunskapsbrist om optikernas kompetensområde
Det finns en klar brist på kunskap kring optikernas kompetens då endast 14 procent känner till att en optiker kan upptäcka dolda ögonsjukdomar. 53 procent vet samtidigt att en synundersökning med en optiker i förlängningen kan förhindra blindhet. Även om många tycker att det är viktigt att regelbundet testa synen anser hela 78 procent att det inte är viktigt endast för att upptäcka ögonsjukdomar.

– En sammanhängande orsak kan vara att synundersökning ofta relateras med nedsatt syn. Men den är också till för de med felfri syn som kan ha en ögonsjukdom, vilket i ett tidigt skede inte uppvisar några symptom.

20 procent googlar sina åkommor
För de som utvecklar någon typ av förändring med ögonen eller synen är det hela 20 procent som gör en självdiagnostisering med hjälp av Google. 67 procent väljer andra åtgärder än ett besök hos optikern för att få hjälp.

– Vi märker att många saknar kunskap om optikerns kompetensnivå. Optiker har en hög ögonmedicinsk kompetens och förutom synundersökningar tar vi ärenden vidare och skriver ut remisser till ögonläkare, avslutar Jan-Erik.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in