Svenskarnas trädgårdar kan ge stort bidrag

By on 11 juli, 2022
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Om Sveriges villaägare använder 10 procent av sin tomt till att främja biologisk mångfald skapar de gemensamt en skyddad naturyta som är större än 24 av landets 30 nationalparker. Det visar nya beräkningar från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och odlingsföretaget Nelson Garden. Trädgårdarna kan skapa så kallade gröna korridorer, som är viktiga för bin och andra pollinerande insekter.

– Våra mäklare får allt fler frågor om miljö och hållbarhet – svenskarna vill veta om deras bostad kan bidra till en mer hållbar miljö. Centrala lägen har länge varit hetast, men i dag värderas tillgång till uteplats och trädgård allt högre av många bostadsköpare, säger Per Sangrud, hållbarhetschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Sveriges villaägare kan ge ett viktigt bidrag till att öka den biologiska mångfalden genom att göra små förändringar i sin trädgård. I Sverige finns cirka 2 miljoner villor, med en genomsnittlig tomtstorlek på 1 700 kvadratmeter. Om villaägarna skulle låta en tiondel, 10 procent, växa fritt skulle det skapa hela 34 000 hektar av biologisk mångfald. Det visar nya beräkningar från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och odlingsföretaget Nelson Garden.

– När det myllrar av liv omkring oss mår också vi människor bättre, men i dag försvinner arter från jorden varje dag. Utmaningen med den minskade biologiska mångfalden kan kännas som en stor fråga att ta sig an som privatperson, men faktum är att varje ny planta bidrar till att vi får fler sorters växter och djur omkring oss, säger Lovisa Back, kommunikations- och hållbarhetschef på Nelson Garden.

Om villaägarna upplät 10 procent av sina trädgårdar till att öka den biologiska mångfalden skulle ytan bli större än 24 av Sveriges 30 nationalparker. Den är ungefär lika stor som de samlade ytan av nationalparkerna Abisko, Sonfjället, Haparanda skärgård, Gotska Sandön, Djurö, Tyresta, Tiveden och Blå Jungfrun. Om svenskarna skulle använda en enda procent av sina trädgårdar till att främja biologisk mångfald skulle den ytan, 3 400 hektar, vara större än 17 av landets 30 nationalparker.

– En trädgård med många olika blommor, buskar och träd gynnar fler arter av till exempel insekter och fåglar. Genom att odla växter som uppskattas av bin och andra pollinatörer kan man stötta den biologiska mångfalden ytterligare. Människor som odlar kommer även närmare naturen, mår bättre och känner glädje och stolthet, säger Lovisa Back.

Ökad biologisk mångfald i trädgårdarna skulle skapa så kallade gröna korridorer, stepping stones på engelska, som sammanbinder naturområden och underlättar för arter att förflytta sig mellan lämpliga livsmiljöer. De gröna korridorerna är viktiga för många arter, och kan spela större roll än stora sammanhängande skyddade naturområden.

Tre tips – så skapar du en trädgård eller uteplats med biologisk mångfald:

1. Låt gräsmattan bli en äng
Låt en del av, eller hela, gräsmattan växa vilt och bli en äng. Även ”ogräs” som maskrosor och tistlar är vackra och viktiga. För att öka artrikedomen ytterligare kan du så blommor med en ängsblandning som både du och djur kan njuta av.

2. Addera lite vatten
En vattenspegel i trädgården är en livräddare för insekter och fåglar, inte minst under varma sommardagar. Det räcker med ett litet fågelbad. Lägg gärna i några stenar som insekterna kan stå på så att de inte riskerar att drunkna.

3. Odla blommor för bin
När du odlar i rabatter eller krukor, välj gärna växter som uppskattas av bin och andra pollinatörer. Försök odla så att det finns blommande växter under hela säsongen, som till exempel pärlhyacint, gullviva, lavendel, prästkrage, budleja och rudbeckia.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

You must be logged in to post a comment Login