Svenskt stöd ska värma migranter i Bosnien

By on 21 januari, 2019

Hårdare gränskontroller gör att allt fler migranter blir kvar i Bosnien där otillräckliga förhållanden tillsammans med vintervädret ökar utsattheten. Svenska Röda Korset kommer därför nu att stödja sin systerorganisation i Bosnien med 1 miljon svenska kronor som ska gå till bland annat filtar, mat och sjukvård.

Sedan början av 2018 har Bosnien blivit en allt vanligare genomfartsland för migranter på väg vidare in i Europa och under förra året passerade fler än 23 000 personer landet, vilket är en mycket stor ökning jämfört med året innan. Migranterna kommer framför allt från Pakistan, Iran, Syrien och Afghanistan och få ansöker om asyl i Bosnien utan vill istället snabbt ta sig vidare. Hårdare gränskontroller gör dock att många migranter blir kvar längre än planerat. De lokala myndigheterna har inte tillräckligt med kapacitet för att hjälpa migranterna och trots insatser från många olika humanitära organisationer så råder det brist på bland annat boende. Nu under vintern går temperaturen ned till minus 15 grader samtidigt som många av migranterna saknar både varma kläder och tak över huvudet.

Röda Korset i Bosnien-Hercegovina har under hela året gjort insatser för migranterna, till exempel har volontärer öppnat storkök där de erbjuder mat och även ger första hjälpen på platser där det saknas sjukvårdsmöjligheter. Svenska Röda Korset kommer nu, med finansiering från Sida, att stödja bosniska Röda Korset med 1 miljon svenska kronor. Pengarna ska användas under de närmaste månaderna och kommer bland annat att gå till sovsäckar, kläder och hjälp med att spåra familjemedlemmar, ett problem som många migranter har då de har tappat kontakt med sina familjer under sin flykt. För att minska och förebygga spänningar mellan migranter och värdsamhället där många har levt i utsatthet sedan tidigare ger Röda Korset också kontantstöd till en del av de boende i området.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login