Sverige avancerar som turistekonomi.

Av på 28 maj, 2013

Sverige tjänar mer på internationell turism än Japan, Nederländerna och Portugal. En färsk rapport från UNWTO visar att Sverige klättrade i inkomstligan för internationell turism under 2012 och rankas på plats 19 i världen. I en europeisk jämförelse klättrar Sverige till en nionde plats.

Sveriges ställning som en allt starkare destination håller i sig. En färsk rapport från FN:s turistorganisation UNWTO visar att Sverige klättrade från 21:a till 19:e plats bland världens länder med de största totala intäkterna från utländsk turism under 2012. Det placerar Sverige före länder som Nederländerna, Grekland, Japan och Mexiko. Bland Europas länder klättrar Sverige från elfte till nionde plats.

– De senaste åren har de flesta siffror pekat åt samma håll. Sveriges attraktion som destination och som land växer och med vår nittonde plats kan vi börja tävla med de stora och mer etablerade resmålen, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden. Det här är bland annat ett resultat av ett långsiktigt arbete i partnerskap med företag och organisationer i besöksnäringen.

USA är det land i världen som har störst intäkter från turism, följt av Spanien, Frankrike och Kina. Sverige på 19:e plats har mer än dubbelt så höga intäkter från turism än Danmark (på plats 41) och tre gånger så höga som Norge (på plats 43). Internationell turism i Sverige omsatte cirka 100 miljarder kronor under 2011.

– Sverige har vuxit som destination, men vi har mycket kvar att hämta. Genom fortsatt effektiv marknadsföring, bra tillgänglighet och fler attraktiva destinationer som är gångbara internationellt har Sverige möjlighet att fortsätta utnyttja den potential som finns och attrahera fler resenärer. Besöksnäringens vision är att omsättningen av internationell turism i Sverige ska öka till 200 miljarder år 2020, fortsätter Thomas Brühl.

VisitSweden, som har statens och besöksnäringens uppdrag att marknadsföra Sverige utomlands, arbetar både med imagemarknadsföring för varumärket Sverige och marknadsföringskampanjer tillsammans med svenska regioner, upplevelseföretag, transportörer och boendeanläggningar för att öka resandet hit. Bilden av Sverige ska förstärkas bland annat genom att fokusera på områden som mat, design, mode, natur och den svenska livsstilen. VisitSweden riktar marknadsföringen till en utvald målgrupp av resenärer på 12 prioriterade utlandsmarknader.

Fakta
turistekonomi

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in