Sverige får skicka både dam- och herrlag i basket till Universiaden.

Av på 9 mars, 2013

Sverige får skicka både dam- och herrlag i basket till Universiaden – studentidrottens motsvarighet till OS.

Sverige får ställa upp med både dam- och herrlag i basket i Universiaden 2013. Universiaden, studentidrottens motsvarighet till Olympiska spel, går 6–17 juli i ryska Kazan.

När Sveriges Akademiska Idrottsförbund skickar sin trupp med studentidrottare till Universiaden i Kazan, Ryssland, är det första gången på länge som Sverige deltar med både ett dam- och herrlag till basketturneringen. I förra Universiaden deltog damlaget som slutade på en fjärdeplats efter förlust i bronsmatchen mot Australien. Sverige följde upp fjärdeplatsen 2011 med ett fantastiskt EM-kval för seniorer 2012 där man vann sin kvalgrupp efter att bland annat slagit världsfemman Spanien vid två tillfällen. Sex spelare som spelade Universiaden 2011 fick vara med om att slå bland annat Ryssland i kvartsfinalen i EM-slutspelet 2012.

– Universiaden är ett utmärkt tillfälle för våra studentidrottare att utveckla sin mästerskapskompetens inför framtiden och få internationell erfarenhet i hård konkurrens, säger Johanna Olsson, tävlingsansvarig på Sveriges Akademiska Idrottsförbund.

– För oss är det väldigt stort att få spela Universiaden med både dam- och herrlag. Vi har tagit ut observationstrupper där alla spelare som får delta har visat sig intresserade. I båda trupperna finns det dessutom spelare som är aktuella för att spela senior-EM 2013. Det betyder jättemycket för våra unga spelare att få möta de bästa spelarna i världen så tidigt som möjligt, säger Jonte Karlsson, landslagsansvarig på Svenska Basketbollförbundet.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in