Sverige gruppetta – VM-kvallottning den 24 augusti

By on 20 augusti, 2017
Victor Gaddefors bidrog med en stark insats i kvalets avslutande match.

Sverige vann sin kvalgrupp efter seger mot Slovakien i Uppsala. Matchen avgjordes inte förrän i slutsekunderna, men till slut lyckades Sverige vinna mot Slovakien med 86-82. Därför slutar Sverige som gruppetta. – Jag är oerhört glad att vi avslutar [kvalet] så här, säger Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic. Segern innebär att Sverige får en fördelaktigare plats i lottningen till VM-kvalet som äger rum den 24 augusti.

För motståndarna Slovakien var den avslutande kvalmatchen förutsättningslös eftersom de inte kunde ta sig till VM-kvalet även vid vinst. För Sveriges del handlade det om huruvida de skulle sluta som gruppetta eller inte: att vinna skulle innebära att Sverige har fördel i lottningen till VM-kvalet. Vägen till vinst var långt från rak och enkel, men Sverige orkade hålla emot Slovakien i matchens slutsekunder.

– Emotionellt sett är vi slut efter onsdagens match mot Armenien, men killarna visade att de ville sluta som gruppetta, säger Vedran Bosnic efter matchen. Det är svårt att spela mot Slovakien, de har begåvade spelare och skickliga coacher. Skillnaden var att de spelade utan press, medan vi ville ha revansch efter den förra matchen.

– Vi gjorde en bra insats, säger slovakiske Andre Jones som gör 15 poäng i matchen. Vi visste att vi inte kunde kvala oss vidare, men vi vill ändå visa resten av Europa att vi är ett bra lag.

Sveriges inledande spel var långsamt och fumligt. Slovakien tilläts många gånger skjuta i lugn och ro, samtidigt som de svenska anfallen präglades av turnovers i form av offensiva fouls och felpassningar. Förbundskapten Vedran Bosnics första timeout – där han lade tyngd vid att framför allt den defensiva insatsen behövde förbättras – förändrade det svenska spelet till det bättre. Martin Pahlmbad bidrog med två viktiga treor och intensivt spel som smittade av sig. Den första perioden avslutades med siffrorna 17-20, och det var tydligt att Sverige behövde korrigera anfallsspelet för att ha en chans att knappa in.

Alexander Lindqvists and 1-trea i den andra perioden puttade upp Sverige i ledning för första gången i matchen. När Nick Spires blockade den slovakiske 2,21 meter långe spelaren Michal Fusek, samlades hela IFU Arena in i ett gemensamt vrål vilket gav svenskarna energi. Ett uppoffrande lagspel och bättre offensiv insats gjorde att Sverige gick upp i en halvtidsledning med 44-39.

Förutom att Sverige tillät slovakerna att göra ett par alldeles för enkla lay-ups, spelade Sverige bra försvar under matchens andra period. Noterbart är att Slovakien tog enbart två offensiva returer under matchens första halvlek, vilket tyder på att svenskarna dominerade returtagningen, något som ju saknades under bortamatchen mot Slovakien.

– Sverige är skickliga på att straffa oss när vi gör misstag, säger Slovakiens coach Ivan Rudez. Det bättre laget vann.

Den tredje perioden inleddes med darrande spel från svensk sida. Efter att ha blivit varma i kläderna var det framför allt två spelare som klev fram – Nick Spires och Viktor Gaddefors. Spires bidrog med sanslöst snygga blockar, och Gaddefors tryckte i tre treor. Perioden avslutades med siffrorna 67-56, och Sverige hade alltså dragit ifrån ytterligare.

Inför matchens avslutande period hade Sverige med sig en bekväm elvapoängsledning, vilket syntes på planen. Spelet såg mycket mer avslappnat ut, lagspelet från Armenien-matchen gjorde sig påmint, och en öppen dunk från Adam Ramstedt satte fart på Moose Nation.

Efter skickligt spel från slovakiskt håll var Sveriges ledning plötsligt bara tre poäng stor. Vid det här laget började matchkänslorna puttra upp till ytan, och matchens blev alltmer fysisk. Två raka treor från Thomas Massamba visade sig bli oerhört viktiga för matchens utgång.

Med två minuter kvar av matchen var Sveriges ledning två ynka poäng. Båda lagen hade dessutom lagfoul, vilket skapade förutsättningar för en enormt spännande avslutning. Fyra satta straffar från Marcus Eriksson – och en tung dunk från Nick Spires – gav Sverige vinst med 86-82, som därmed avslutar VM-kval-kvalet som gruppetta.

– Vi gör ett okej jobb, det är svårt för oss spelare att gå ut med samma energi som förra matchen när vi redan är klara för kvalet. Vi gjorde vårt jobb, och vi lyckades vinna, vilket känns bra, summerar Marcus Eriksson som avslutar matchen med 16 poäng, 8 returer och 4 assist.

– Killarna gör ett fantastiskt jobb, säger Vedran Bosnic. Under kvalet har vi saknat några av våra spelare, men vi har jobbat tillsammans från första stund. Jag är nöjd med den nivå vi spelar på, och väldigt glad att vi avslutar kvalet på det här sättet.

– En bonus är att ingen av spelarna blir skadad, avslutar Bosnic.

Sverige – Slovakien 86-82 (17-20, 27-19, 23-17, 19-26)
Viktor Gaddefors 17, Marcus Eriksson 16, Nicholas Spires 14, Martin Pahlmblad 11, Tobias Borg 7, Alexander Lindqvist 7, Thomas Massamba 6, Jonathan Person 6,Adam Ramstedt 2