Sverige har inget att bevisa i VM-kval.

Av på 13 april, 2013

Om en vecka reser svenska damlandslaget i rugby till Madrid för att spela sista steget kvalet inför VM 2014 i Frankrike. Flera av de äldre och mer erfarna spelarna som hjälpte Sverige till seger i fjolårets EM har i år gått i pension eller av andra skäl tackat nej till landslagsuppdrag, så årets trupp har sju debutanter.

Sverige vann i fjol sin grupp i EM, tillika första steget i kvalet till VM 2014 i Frankrike. I vår spelas steg två i kvalprocessen, där sex lag gör upp om två platser i nästa års VM. Sverige möter i kvalet värdnationen Spanien, samt Samoa och Skottland. Övriga deltagande länder är Nederländerna och Italien. De två länder med flest tabellpoäng efter tre matcher kvalar till VM.

Sverige ligger i underläge (precis som när laget sist kvalade till VM), något som passar laget utmärkt. Förbundskapten Andrew Franco förklarar:

– Vi är ett ungt lag som vårt motstånd inte förväntar sig mycket utav. Vi har inget att bevisa, samtidigt som det är stor press på Spanien att kvala till VM eftersom de inte tog sig dit förra gången
(2010). Detsamma gäller för Samoa som begärt chansen att kvala mot de europeiska länderna. Vi kan fokusera på det vi behöver göra istället.

Sverige representeras i år av en något yngre och mindre erfaren trupp då flera äldre spelare tackat nej till landslagsuppdrag. Kvar i truppen finns dock veteranen Katarina Boman (Uppsala RFC) som debuterade redan 1997 och spelat 46 landskamper och deltagit vid två VM (1998 och 2010).

– Vi har ett lag fullt av yngre spelare som har alla känner att de har något att bevisa, för sig själva och för laget, säger förbundskapten Andrew Franco. Jag hoppas bara att de klarar pressen av att spela ett VM-kval. Där är det bra att vi har spelare som Katarina Boman som kan bidra med sin stora erfarenhet av att spela på den här nivån.

2013-04-20 17:30 Sverige – Spanien Madrid, Spanien

2013-04-23 15:45 Sverige – Samoa Madrid, Spanien

2013-04-27 14:00 Sverige – Skottland Madrid, Spanien

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in