Sverige hårt drabbat av skadliga koden Tofsee

Av på 17 juni, 2020

IT-säkerhetsföretaget Check Point släpper nu sin rapport över cybersäkerhetshotens utveckling under maj. Rapporten visar att den skadliga koden Tofsee fått stor utbredning i Sverige, långt mer än i resten av världen.

Tofsee är en trickler som riktar in sig på Windows-plattformar. En trickler laddar ner skadlig kod långsamt i bakgrunden, för att göra den svårare att upptäcka. Tricklers används ofta för att installera spionprogram. Tofsee kan också hämta och visa en bildfil för användaren, i ett försök att dölja sitt egentliga syfte.

– Tofsee är den vanligaste skadliga koden i Sverige i maj, som påverkat nästan 7 procent av verksamheterna, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point.

– I resten av världen är det annan skadlig kod som toppar vår lista, som banktrojanen Dridex. Det är viktigt att verksamheter är uppmärksamma kring den ständigt förändrade hotbilden, att de använder rätt verktyg och teknik för att skydda sig, särskilt när många fortsätter att jobba hemma, vilket angriparna utnyttjar.

Totalt sett har antalet cyberattacker i maj ökat med 16 procent jämfört med mars och april. Flera olika banktrojaner toppar listan över de vanligaste skadliga koderna globalt. En av dem är Ursnif, som riktar in sig på Windows-datorer och kan stjäla viktig finansiell information, e-postinformation och annan känslig data. Denna skadliga kod sprids ofta i spam-kampanjer med Word- eller Excel-bilagor. Det är viktigt att verksamheter har rätt skydd och lösningar på plats, särskilt inför semesterperioden då bemanningen och kontrollen kan vara lägre.

Regionalt
Örebroguiden

Källa: Check Point

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in