Sverige innebandyherrar vann mot Schweiz på straffar

By on 3 november, 2013

Sverige klarade bara oavgjort mot Schweiz under ordinarie matchtid. Man hade mängder av lägen att stänga matchen men det skulle till straffläggning innan segern var i hamn.

-Det är för dåligt! säger förbundskapten Jan-Erik Vaara efter matchen.

Schweiz fick en smakstart när Sandro Dominioni kunde trycka in en retur i powerplay sju minuter in i första perioden. De spelade oerhört aggressivt och med stödet från hemmapubliken gav de ingen ro för det svenska laget.

I den tolfte minuten blev det dock utdelning då Rasmus Enström i numerärt överläge spelade fram Martin Östholm som med ett rungande slagskott skickade in kvitteringen. Sverige kunde också gå till pausvila med en 2-1-ledning sedan Linus Nordgren plöjt fram på högerkanten, lyft in bollen mot kassen på, vad det såg ut som, lite på chans. Där höll sig Joel Kanebjörk framme och petade in 2-1.

Även andra periodstarten var lyckosam för Schweiz. Emanuel Antener avlossade i fart från sin vänsterkant och bollen gick lite för enkelt in vid förstastolpen med mindre än en minut spelad.

När klockan stod på 7.50 fick Martin Joss bollen på mittplan. Han valde att ta skott därifrån. Det gick lågt men det gick in och Schweiz hade återtagit ledningen.

-Det var en märklig matchbild. Schweiz gör kollektivt en mycket stark insats. Vi är ungefär 30 cm för korta i allt vi gör och kommer inte upp i normal standard. Vi vinner för få närkamper och är slarviga i bollmottagningarna. Det gjorde det också svårt för Jon (Hedlund) när skotten kom från så oförutsägbara lägen, säger Jan-Erik Vaara.

I tredje perioden gick Sverige ner på två femmor med Nilsberth, Samuelsson, Stenberg, Rudd och Enström i första och Östholm, Sundstedt, Jirebeck, Kanebjörk och Nilsson i andra.

-Det var faktiskt första gången på ett och ett halvt år som vi gick ner på så få spelare. Det var viktigt att se hur vi reagerar på det och jag tycker vi fick ett positivt gensvar, säger Vaara.

Det gav mycket riktigt utdelning direkt. Först krigade Jirebeck och Kanebjörk fast bollen i offensivt sarghörn. Kanebjörk lyfte sedan in bollen till Kim Nilsson som kunde kvittera på volley.

Men Schweiz aggressivitet höll i sig. Bollen snoddes från Nilsberth som i hemjobbet blev tvungen att ta till oriktigheter vilket renderade i straff för Schweiz. En straff som Emanuel Antener förvaltade på bästa sätt.

Kim Nilsson som kom in i matchen med en oerhörd frenesi, plockade kort därefter ner Rasmus Sundstedts långa uppspel och backhandknackade läckert in ännu en kvittering.

Sverige höjde sig väldeliga i tredje perioden. När Joel Kanebjörk hakades upp vid en uppenbar målchans och domarna borde dömt straff vankades det återigen numerärt överläge. Då fick vi se en repris på föregående powerplay-mål.

-Vi visste att vi skulle möta en liknande box som igår mot tjeckerna och att den ytan skulle finnas för mig, förklarar Martin Östholm som alltså blev tvåmålsskytt idag.

Därefter saknades det inte lägen för Sverige att stänga matchen. Galante Carlström som gjorde enstaka byten var inne och hade ett skott stenhårt i innerstolpen och när Schweiz plockade keepern med 1.30 kvar av matchen hade Mattias Samuelsson läge att slå in bollen i öppen kasse men valde osjälviskt att passa och chansen gick upp i rök.

Istället forcerade Michael Zurcher in en kvittering med 27 sekunder kvar av matchen.

I efterföljande straffläggning kunde Sverige till slut stå som segrare efter att Kim Nilsson, Rasmus Enström och Henrik Stenberg i tur och ordning satt sina straffar.