Sverige kan slippa fler miljonböter för dålig luftmiljö

Av på 1 januari, 2015

Sverige kan slippa fler miljonböter för dålig luftmiljö – tusentals privatpersoner har erbjudit 1 623 948 samåkningskilometer 2014!

Nu rapporterar Sveriges Radio att ”Sverige riskerar miljonböter för dålig luftmiljö”. Den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen har erbjudit 1 623 948 samåkningskilometer 2014, vilket ger en en potential besparing på 1026.68 ton CO2. Mer samåkning är ett av svaren på hur fler miljonböter kan undvikas under möjligheternas år 2015.

Sverige bryter återigen mot lagstadgade normvärden och riskerar att få böta många miljoner till EU för att flera städer i landet har för dålig luftmiljö. ”Det behöver hända något för att vi ska klara luftmiljönormen.” säger miljöutredare från Göteborgs Stad till Sveriges Radio. Samtidigt skriver Johan Rockström och Svante Axelsson i Dagens Nyheter idag att ”Det var länge sedan det fanns skäl att vara så optimistisk” och att 2015 kan bli möjligheternas år. Vi håller med! När vi i dagarna sammanfattar 2014 ser vi oerhört positiva siffror för vår ideella samåkningsrörelse. Potentialen för möjligheternas år är stor.

– Vid årets sammanfattning ser vi att skjutsgruppare har erbjudit 1 623 948 samåkningskilometer 2014, säger Malina Abrahamsson, styrelseledamot i Skjutsgruppen ideell förening, och fortsätter;

– Otroligt många fordon i Sverige är underutnyttjade, och vad vi gör är att visa på deras fulla potential om alla platser som erbjuds fylls upp. 

Konsekvent för hela året så har fler platser erbjudits än som efterfrågats. 1 623 948 erbjudna samåkningskilometer multiplicerat med antalet erbjudna platser ger en potentiell besparing på 1026.68 ton CO2, om alla platser fylls upp.

– Under 2014 har vi samarbetat med kommuner och län runt om i hela Sverige för att komplettera kollektivtrafiken med privatpersoners fordon. En stor del av svaret på hur Sverige kan undvika fler miljonböter för dålig luftmiljö ligger i lösningar där civilsamhälle, offentlig och privat sektor samarbetar, säger Pernilla Näsfors, styrelseledamot i Skjutsgruppen ideell förening.

– Kollaborativ Ekonomi är någonting som vi alla vet hur vi gör; vi delar, lånar och byter som aldrig förr. Vi ser fram emot ännu mer av detta under möjligheternas år 2015, säger Pernilla Näsfors.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in