Sverige mot rekord i återvinning julen 2020

Av på 19 december, 2020
Foto: FTI

Det blir en extraordinär jul vad gäller återvinning. Pandemins påverkan på människors beteenden har gjort att det lämnas in fler förpackningar till återvinning i Sverige. FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, räknar därför med att fler förpackningar än någonsin kommer att lämnas till återvinningsstationerna under julperioden.

Närmare bestämt mer än 24 000 ton förpackningar totalt.

Totalt sett förväntar FTI att förpackningar som lämnas in till återvinningen i jul och nyår kommer att öka med mer än 10 % jämfört med samma period 2019. Exempelvis spås en ökning ske med 1700 ton fler pappersförpackningar jämfört med förra julen och landa runt cirka 16 000 ton totalt. Mängden virke som går åt för att producera de pappersförpackningar och det omslagspapper vi som förväntas lämnas till återvinning under julperioden motsvarar ca 4,3 miljoner julgranar.

– Hemmakontor, mer näthandel och andra förändringar i vardagen på grund av pandemin har gjort att antalet förpackningar som lämnas till återvinning ökat. Julen 2020 kommer förmodligen att gå till historien som den jul vi fått in flest förpackningar till återvinningsstationerna. Vi vill be alla att tömma, vika och platta ihop förpackningarna så mycket det går så att mer får plats i behållarna,säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

Inför julens förväntade höga tryck på återvinningsstationerna har FTI ökat kapaciteten och sin beredskap med tätare tömningar och städningar.

5 tips – så återvinner du julen

  1. Presentsnören och julkort läggs i vanliga soppåsen.
  2. Julpapper sorteras som pappersförpackningar.
  3. Kom ihåg att återvinna plasten kring skinkan, laxen och gröttuben. Lägg dem i behållaren för plastförpackningar.
  4. Värmeljus och marschaller ska inte lämnas till den vanliga återvinningsstationen, utan läggs i behållaren för metall på kommunens återvinningscentral. Den lilla vekeshållaren i värmeljuset ska tas bort från aluminiumkoppen, annars följer aluminiumet med i stålbadet och kan inte då inte återvinnas.
  5. Granen – kontakta din hyresvärd, bostadsrättsförening eller kommun för information om var den ska lämnas då den inte hör hemma på återvinningsstationen.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Fti – Förpacknings & Tidningsinsamlingen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in