Sverige stärker positionen i idrottsvärlden

By on 8 september, 2021

Petra Sörling är ensam kandidat till posten som ordförande för Internationella Bordtennisförbundet, ITTF. Hon blir den första kvinnan någonsin på posten samtidigt som Sverige ytterligare stärker sin position i idrottsvärlden.

– Det är mycket glädjande och ett bevis på Petra Sörlings stora förtroende inom bordtennisvärlden. Att hon nu kommer bli första kvinna på posten är imponerande men också viktigt för jämställdheten. Sverige ligger i framkant vad gäller just kvinnlig representation på internationell nivå men totalt sett har idrottsvärlden fortfarande långt kvar. Genom den här positionen stärker Petra Sörling Sveriges röst internationellt vilket är mycket viktigt för hur idrotten utvecklas, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Sverige är etta i Europa när det gäller att ha kvinnor på exekutiva positioner och fyra i världen efter USA, Australien och Canada.

Petra Sörling blir den tredje kvinnan på en ordförandepost för sommarolympiska förbund och två av tre kvinnliga ordföranden kommer att vara från Sverige. Övriga kvinnliga ordföranden är Annika Sörenstam, Internationella Golfförbundet och Marisol Casado, Internationella Triathlonförbundet. Dessutom innehar Olle Dahlin ordförandeposten i Internationella Skidskytteförbundet och Helen Lundberg ordförandeposten i Internationella Draghundsportförbundet.

– Jag är enormt stolt och glad över det förtroende jag känner. Självklart ska jag även formellt bli vald av årsmötet i november så det återstår fortfarande mycket arbete. Jag känner mig dock väldigt inspirerad och tycker att kampanjarbetet fungerat utmärkt och att jag fått fram mina nyckelfrågor i dialog med bordtennisvärlden, säger Petra Sörling.

De formella valen kommer äga rum i samband med Internationella Bordtennisförbundets, ITTF, årsmöte, AGM, som hålls 24 november i samband med världsmästerskapet i Houston, USA, som spelas mellan den 23-29 november. Svenska herrlandslagets förbundskapten, Jörgen Persson, är också nominerad för omval i ITTF:s rådgivande församling, ”Board of Directors”.

Sport
Örebronyheter

Källa: Riksidrottsförbundet 

You must be logged in to post a comment Login