Sverige vill avsluta EM-kvalet obesegrade

Av på 3 februari, 2021
Frida Eldebrink är på plats, som vanligt.
Cred: Isac Solinaw, SBBF

På torsdag kväll spelar Sverige den avslutande EM-kvalmatchen mot ett Montenegro som har kniven mot strupen. För motståndarna står en plats i EM på spel, för Sverige handlar det om att gå obesegrat och försöka knipa en toppseed i sommarens EM.

– Jag får känslan av att folk tror att vi kan springa hem denna match enbart på talang och klass. Inget kunde vara mer fel, det vore att gravt underskatta konkurrensen på europeisk toppnivå, säger landslagsansvarig Fredrik Joulamo.

Vi har vant oss att spela mot Montenegro den senaste tiden. Det var premiärmotståndaren i EM 2019 och landet lottades alltså även in i Sveriges EM-kvalgrupp. Det första kvalmötet lagen emellan hölls i Malmö hösten 2019 då Sverige vann med 68-55 inför en stor och högljudd svensk publik. Nu är läget lite annorlunda. Sverige är redan klara för EM-slutspel medan Montenegro måste vinna med 13 poäng för att säkra gruppseger och avancemang.

– Vi vet alla hur mycket sådan motivation betyder så vi räknar med att det blir svettigt. Låt mig vara tydlig med att detta kommer att bli en av de tuffaste matcher vi har spelat på senare tid, säger landslagsansvarig Fredrik Joulamo.

Stjärnor tillbaka – stjärnor saknas

Fokus har varit på att Regan Magarity, Kalis Loyd och Louice Halvarsson är tillbaka efter att de hade missat matchen mot Israel i höstas pga Corona. Men vid detta tillfälle faller Amanda Zahui (hälskada), Binta Drammeh (Coronarestriktioner) och Klara Lundquist (Coronarestriktioner) istället från.

– Det är 22 poäng och 6 returer vi hade senast mot Montenegro som nu försvinner. Det är klart vi tror och hoppas att andra kan kliva fram men Drammeh och Zahui är ändå high-level Euroleaguespelare så det är upp till kollektivet att plocka upp det, fortsätter Joulamo.

Montenegro mönstrar starkare lag nu

Montenegro å andra sidan har förstärkt laget sedan sist. Dels är naturaliserade amerikanskan Markeisha Gatling i toppform, hon blev vald till hela spanska ligan bästa spelare förra veckan. Dels har Montenegro fått tillbaka Jelena Dubljevic som varit borta från landslaget länge. Montenegro är rankade på plats 14 i Europa, Sverige är rankade på plats 12.

– Jag får känslan av att folk tror att vi kan springa hem denna match enbart på talang och klass. Inget kunde vara mer fel, det vore att gravt underskatta konkurrensen på europeisk toppnivå. Vi möter ett högoktanigt basketlag med spelare på högsta nivå som dessutom har ryggen mot väggen, klart jag tror på vinst men räkna med att det blir svårt, avslutar Joulamo.

Sverige saknar dock inte heller morot. En seger skulle kunna innebära att Sverige får en av de fyra eftertraktade toppseedningarna i sommarens EM till skillnad från den senaste EM-turneringen då Sverige var ett av de sämst seedade lagen.

Fakta

Lag: Sverige-Montenegro

Tid: Torsdag 4 februari kl 17:40

TV: SVT1/SVT Play – (svtplay.se/basket-em-kval)

Sport | Basket
Örebronyheter

Källa Svensk Basket

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in