Sveriges Förenade Filmstudios bjuder in till digital filmhelg med westernfilmer

Av på 25 februari, 2021

Pandemier och stängda biografer är inte något skäl för att INTE ha en filmhelg, meddelar Sveriges Förenade Filmstudios (SFF) som Lindesbergs Filmstudio ingår i. Därför blir det nu en filmhelg 26-28 februari med westernfilmer som kan ses hela mars via SFF:s digitala kanal Filmstudio:Play för 30 kronor.

Alla filmer kommer att finnas kvar på Filmstudio:Play fram till siste mars om inget annat anges. För att se alla filmerna krävs ett särskilt Western-pass som köps på Filmstudio:Play. Priset är 30 kronor för alla filmer.

Temat blir den inom SFF klassiska genren Westerns. En genre som utifrån dagens polariserade USA känns mer aktuell än på länge i sitt utforskande av kampen mellan modernitet och tradition och där den klassiska revolverhjälten löser problemen. Vad har westernmyten för inverkan på dagens USA?

PROGRAM: Dagarna nedan angiver när filmerna släpps.

Fredag 26 februari: THE GUNFIGHER (Sv titel Hämndens timme, 1950, 85 min, Henry King): Gregory Peck spelar huvudrollen i denna ofta bortglömda westernklassiker av Henry King som på svenska hade titeln “Hämndens timme”. Fredrik Gustafsson introducerar filmen.

Lördag 27 februari: Broken Arrow (Sv titel Den brutna pilen, 1950, 93 min, Delmer Daves): Filmen är mest känd för att den vill framställa urinvånarna i ett mer sympatiskt och autentiskt ljus än tidigare.

Lördag 27 februari: McLintock! (1963, 127 min, Andrew V. McLaglen): En romantisk västernkomedi där John Wayne spelar en rik ranchägare som styr och ställer på platsen som bär hans namn. Filmen är fortfarande underhållande och med fin kemi mellan Wayne och Maureen O’Hara men med scener som närmast känns skrämmande förlegade.

Lördag 27 februari: Intervju med Robert B Pippin (55 min): SFF:s Per Eriksson samtalar med amerikanska filosofiprofessorn och westernkännaren Robert B Pippin om westernfilmens politiska psykolog utifrån hans bok “Hollywood Westerns and American Myth”.

Lördag 27 februari kl 16.00 WESTERN QUIZ: Genom att använda mötesverktyget Zoom och frågeprogrammet Kahoot kan vi ha en gemensam frågesport om Westerns, “live”. Vi skickar en fin låda med western-filmer och böcker till vinnaren.

Söndag 28 februari: MEEK’S CUTOFF (2010, 104 min, Kelly Reichardt): Modern western som aldrig visades på bio i Sverige. En av 2010-talets bästa filmer av den ständigt intressanta amerikanska regissören Kelly Reichardt följer en konvoj med vagnar på väg västerut men som hamnar vilse. En skrämmande resa för överlevnad genom otämd mark.

Kultur | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in