Sveriges landslag bäst i världen

By on 26 november, 2017
Sveriges landslag i Slopestyle visar på både god form och stil när det vankas världscuppremiär

Ett landslag stack ut när årets första världscup i Slopestyle gästade österrikiska Stubai, under OS-årets första tävlingen kvalade fem av sju vidare till finalen som hålls söndag morgon, Jesper Tjäder gick hela vägen och vann kvalet med ett smått makalöst åk.

När hela eliten skulle in under luppen för att se hur formen är, i OS-sporten slopestyles första tävling för året stack ett landslag ut, det var det blågula gänget som fick med flest åkare till final trots att den fulla truppen har flera rookies i sammanhanget med sig.

– Det är inget annat lag som har lyckats med det vi gjorde. Det har inte hänt förut. Det är extraordinärt, säger förbundskaptenen Niklas Eriksson efter den långa dagen med många fördröjningar med både snö, vind och dimma.

Högst upp i rankinglistorna efter kvalet hittar vi östersundsåkaren Jesper Tjäder som imponerade stort i alla delar av banan.

– Jag tror jag vann för att jag stack ut både på hoppen och på railsen. Jag gjorde en dubbelcork 16 på första hoppet och sen flippade jag upp på ett rail från en box direkt efter. Det är ett riskfyllt moment där marginalerna är ruggigt små, säger ledaren Jesper Tjäder medan han sicklar av vallan på skidorna.

Det är snöfall på schemat för dagens final och farten är av yttersta vikt. Någon som fick känna på vädrets makter var blott 15-åriga stjärnskottet Jennie-Lee Burmansson från Sälen. I sin andra världscupstart någonsin chockade hon eliten genom att enkelt kvala till final i de svåra förhållandena. En tredjeplats och en kommande världsstjärna har presenterat sig. Under ett OS-år.

– Det är jättekul och spännande och nya saker varje tävlingen som man inte har upplevt tidigare.

– Det är lite sjukt att det går så bra, men jag kör bara min grej och det har funkat. Det är lite förvånande faktiskt, säger Jennie-Lee Burmansson som spenderade dagens långa uppehåll med att spela retrospelet Push it.

Landslagets mest profilerade och dekorerade åkare, Henrik Harlaut kommer också att köra söndagens final. Kvalet gick inte som han hade tänkt sig men han är med i finalen och har sett oerhört stark ut på lägret som ledde fram till denna världscuppremiär.

– Jag har hållit på trick fram till nu, men nu ska jag börja testa att göra dom grejerna jag vill göra under säsongen och på OS. Jag vill inte ge domarna så svåra beslut som att ta ställning till helt nya trick när dom bara har 20 sekunder på sig. Jag ska ge mig själv lite mer rutin än tidigare år vilket man behöver. Tricken är så sjukt tekniska. Nu går det inte att vänta på rätt tillfälle och bara dra dom, säger Henrik Harlaut som är märkbart peppad på att tävla.

Efter landslagets sista läger tillsammans innan den hektiska tävlingssäsongen drar igång är formbeskedet exceptionellt. För hela laget.

– Man märker att det är ett stort år. Alla åkare har höjt nivån på träningen flera snäpp och åker upp på berget med ett helt annat fokus och ett lite annorlunda träningssätt.

– Detaljerna kommer vara otroligt viktiga i Pyongyang och det är vi medvetna om. Det syns här att alla tar med sig ett mer tävlingstänk in i träningen och kanske t.ex. nöter på att klara sina svåraste trick i alla typer av väder, säger Niklas Eriksson

Förutom Jesper Tjäder, Jennie-Lee Burmansson och Henrik Harlaut kvalade även Oscar Wester till final med en sjätteplats och rookien, 17-åriga Oliwer Magnusson, nådde finalen efter att ha hamnat på plats 16.

– Det var otrolig nivå på hela tävlingen och de svenskar som missade finalplats gjorde det med minsta möjliga marginal efter bra, stabila åk, avslutar Niklas Eriksson innan han återgår till att förbereda världens bästa slopestylelandslag inför morgondagens viktiga final.

Results Men

1. Jesper Tjäder (SWE) 92,33

2. Evan McEachran (CAN) 91,33

3. Colby Stevensson (USA) 90,66

6. Oscar Wester (SWE) 87,66

12. Oliwer Magnusson (SWE) 85,33

13. Henrik Harlaut (SWE) 84,33

Results Women

1. Johanne Killi (NOR) 90,40

2. Giula Tanno (SUI) 86,80

3. Jennie-Lee Burmansson (SWE) 83,40

Sport | Skidor
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login