Sveriges naturreservat förfaller

By on 20 maj, 2025
trasig friluftsinfrastruktur.

Bild: Friluftsfrämjandet

 Bristande resurser slår hårt mot både naturvård och friluftsliv i Sveriges naturreservat. De 21 länsstyrelserna vittnar om nedmonterad infrastruktur, försämrad tillgänglighet och växande risker för biologisk mångfald. Ett mycket stort antal av landets naturreservat saknar en aktuell skötselplan. Det visar en ny enkät från Friluftsfrämjandets magasin Friluftsliv.

— När skyltar bleks, dass stängs och leder förfaller påverkar det inte bara naturen. Det slår direkt mot människors möjlighet till rörelse, hälsa och återhämtning. Vi får inte låta naturen bli mindre tillgänglig för dem som behöver den mest, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.

Träspänger ruttnar. Grillplatser plockas bort. Tillsyn uteblir. Och i många fall saknas det resurser till att ens underhålla befintliga områden. Enligt flera län är det inte längre möjligt att planera långsiktigt. Åtgärder skjuts på framtiden och anläggningar monteras ner. 

Undersökningen bekräftar vad Riksrevisionen tidigare visat: att länsstyrelserna tvingas prioritera bort grundläggande funktioner och i praktiken bygger upp en växande underhållsskuld. 

I Naturvårdsverket budgetunderlag för åren 2026-2028 framgår att anslaget per skyddat område har minskat med 43 procent sedan 2018. Friluftsfrämjandet betonar att det inte räcker med tillfälliga satsningar eller punktinsatser. 

— Naturvård och friluftsliv kräver långsiktiga investeringar, strukturell finansiering och en tydlig politisk vilja att låta naturen vara en tillgång för alla. I en tid då bara ett av fem barn rör sig tillräckligt mycket och stillasittandet har blivit en av vårt samhälles stora hälsorisker har vi inte råd att låta friluftslivet bli en lyx för några få, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare Friluftsfrämjandet.

Det byggs upp en underhållsskuld som blir dyrare att åtgärda i framtiden, konstaterar flera län.

….

Länsstyrelsen Örebro svarar

Bedömer du att besökare på de statliga naturreservaten i länet i dag påverkas av bristande resurser?
Svar: Ja

På vilket sätt har upplevelsevärdena och friluftsinfrastrukturen påverkats?
Svar: Stängda leder. Avsaknad av ved. Sämre underhåll av anläggningar generellt, ex spänger.

På vilket sätt har naturvärdena påverkats?
Svar: Minskade arealer slåtter och betesmark. Minskade arealer av röjning och stängsling har en negativ påverkan på odlingslandskapsmark. Minskad restaurering när medel behöver användas till att sköta befintliga värden.

Hur stor andel av de statliga naturreservaten i länet saknar en aktuell skötselplan?
Svar: 41-50 %

Om skötselanslaget ligger kvar på denna nivå i tre år, vilka konsekvenser kommer det att få?
Svar: Negativa konsekvenser för naturvärden, upplevelsevärden och friluftsinfrastruktur.

Hur stor anslagsökning skulle ni behöva för att sköta om naturreservaten i länet så att natur- och upplevelsevärdena kvarstår?
Svar: 100% Dvs. ca 10 miljoner till.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Friluftsfrämjandet

You must be logged in to post a comment Login