Sveriges Producenter och Privatteatrar ropar på hjälp – kräver 4 miljarder av regeringen

Av på 6 mars, 2021

Situationen för Sveriges kulturarrangörer är akut. Idag släpper Sveriges Producenter och Privatteatrar rapporten ”Låt oss jubla igen – Beskrivning av nuläge och akuta behov för Sveriges kulturarrangörer”. Samtidigt begär vi att regeringen tillför Kulturrådet ytterligare 4 miljarder att fördela som stöd till aktörer i kris under 2021.

– Vi står i ett läge där en hel bransch riskerar gå under samtidigt som en hel kreativ generation inom musik och kultur kan gå förlorad. Vi riskerar en situation där företag som arrangerar kultur och events har gått i konkurs, artister skolat om sig till andra yrken och teaterscener blivit uppköpta och ombyggda till gallerior, säger Emelie Löfmark, ordförande Sveriges Producenter och Privatteatrar.

Restriktionerna som införts under coronapandemin har varit nödvändiga för att motverka smittspridning. Men konsekvenserna av nedstängningarna är ett näringsförbud för Sveriges kulturarrangörer.Den nuvarande krisen är en näringslivsfråga i minst lika hög grad som en kulturfråga. Sammantaget i Europa är bidraget från de kulturella och kreativa näringarna till ekonomin större än bidragen från telekom-, högteknologi-, läkemedels- eller bilindustrin enligt studien ”Rebuilding Europe: The cultural and creative economy before and after COVID-19” framtagen av revisions- och rådgivningsföretaget EY.

I rapporten ”Låt oss jubla igen – Beskrivning av nuläge och akuta behov för Sveriges kulturarrangörer” beskriver Sveriges Producenter och Privatteatrar hur situationen ser ut för kulturarrangörer, visar på lösningar från andra länder och kräver nya reformer och stöd från regeringen.

– Sveriges Producenter och Privatteatrar ropar på hjälp. Frågan måste bli central för Sveriges närings- och kulturpolitiker. Nu på en gång! Vi kräver inte att reformer utformas exakt efter våra förslag i denna rapport, men vill att vårt nödrop hörsammas. Annars riskerar de svenska livescenerna utrotas och vi kommer i framtiden inte kunna glädjas åt gemensamma kulturella upplevelser på det sätt vi tidigare kunnat göra, säger Emelie Löfmark, ordförande Sveriges Producenter och Privatteatrar.

Kultur | Regionalt
Örebronyheter

Källa Pr & Beyond

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in