Sveriges största och ledtätaste cykeldestination hittas i Örebro

Av på 15 november, 2013

Sedan 2012 har Regionförbundet Örebro kartlagt, lyft fram och skapat cykelleder i regionen. Nu är arbetet klart och det har lett till att Örebroregionen är Sveriges största och ledtätaste cykeldestination. Samtidigt har vi skapat ett av Europas största sammanhängande mountainbike områden.

Alla 66 leder finns presenterade på webbplatsen www.bergslagencycling.com som ska underlätta för cyklister och turister att planera sina turer eller semestrar. I dagarna kommer ytterligare 34 leder färdigställas och presenteras på webbplatsen.

– Det stora antalet leder gör Örebroregionen till Sveriges största och ledtätaste cykeldestination. Dessutom kan vi stoltsera med att ha ett av Europas största sammanhängande mountainbikeområden, säger regionrådet Irén Lejegren (S).

Utöver det stora antalet leder presenteras också ett trettiotal cykelvänliga boendeanläggningar, verkstäder, cykeluthyrare och guider på webbplatsen.

Tre typer av leder beroende på hur man vill cykla
För den som vill ha en trivsam tur där man ska njuta av omgivningarna finns leisurelederna. För att göra det enkelt och bekvämt startar de ofta i en stad eller från en boendeanläggning.

Den som är ute efter mer träningsbetonad landsvägscykling rekommenderas road-bikelederna. De är utvalda med hjälp av länets landsvägscyklister. Road-bikelederna är lite längre men har alltid minst ett bra fikaställe efter vägen. Lederna är utvalda för sin goda asfaltskvalité, för att de inte har mitträcken och för de fina vyerna. Road-bikelederna passar den som till exempel vill träna inför Vätternrundan eller andra lopp.

För den som föredrar att cykla i skogen finns mountainbikeleder för alla åldrar och smaker. Lederna är indelade i grönt, blått, rött och svart, där grönt passar nybörjaren och svart den erfarne cyklisten.

Lederna är skyltade och spångade och finns uppmärkta på en karta. Alla leder går på stig, skogsväg eller grusväg i skogen. Lederna går i loopar med samma start och slutpunkt, men det går att ta sig från söder till norr genom att kombinera leder.

Nyckelleder och service är nästa steg
– Nu finns en bra cykeldestination på plats, men säg det som inte kan förbättras. Därför nöjer vi oss inte med den fina cykeldestination vi har tagit fram utan vi vill göra den ännu bättre, fortsätter Irén Lejegren (S).

Nästa steg är att förbättra servicen och ta fram så kallade nyckelleder, sammanhängande cykelleder som binder ihop flera cykelvänliga boendeanläggningar. Vid start- och slutpunkter behövs parkering, toalett, information om lederna, möjlighet att fylla på vatten och tvätta cykeln. Det behöver även finnas cykelvänliga matställen som bland annat innebär säker eller synlig förvaring av cykeln medan man äter.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in