Sweco vinner Örebro kommuns byggnadspris 2020

Av på 22 december, 2020
Mejeriet
Foto: Jonas Kjellander

Kvarteret Mejeriet som består av 530 hyreslägenheter som Swecos arkitekter gestaltat, vinner Örebro kommuns byggnadspris 2020.

Av årets sex nominerade projekt var hela tre projekt formgivna av Swecos arkitekter. Kvarteret Mejeriet med sin variationsrika arkitektur var slutligen det som tog hem segern i årets tävling!

– Det hör inte till vanligheten idag, ens i storstäderna, att det i relativt centralt läge byggs en helt ny stadsdel för över 500 lägenheter. Att det också sker genom en byggherre med en arkitekt, så att området får en sammanhållen identitet, är mycket unikt, säger Jonas Kjellander, ansvarig arkitekt.

Området har tidigare huserat det gamla Arlamejeriet som revs och som istället givit plats för det stora antalet hyreslägenheter. I direkt anslutning till platsen finns också en ikonisk byggnad sedan 1950-talet, vattentornet Svampen som arkitekten Sune Lindström på Sweco (tidigare VBB) står bakom.

Swecos arkitekter står även tillsammans med WSP bakom landskapsarkitekturen, beställare är Husherren Fastigheter AB.

Örebro kommuns byggnadspris delades ut år 2001 första gången i sin nuvarande form men redan år 1981 instiftade kommunen ett ombyggnadspris. Syftet är att stimulera skapandet av estetiskt, socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar stad.

Juryns motivering:

“Mejeriområdet har bytt funktion. Från storskalig mjölkproduktion till attraktiv boendemiljö med 530 hyreslägenheter och 13 radhus. Byggnaderna är utformade med stor arkitektonisk variation samtidigt som området upplevs som helhet. En generös innergård, tyst och bilfri, med en vattenspegel mellan husen, ger utrymme för lek och social samvaro. I hörnet av området finns det lokala centrumet med ett rikt innehåll och stadsliv som berikar staden runtomkring. Mejeriområdet har utvecklats till en karaktärsfull och uppskattad del av Örebro och är en värdig vinnare av 2020 års Byggnadspris.”

Lokalt
Örebronyheter

Källa Sweco

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in