Syrien: En av Läkare Utan Gränsers anställda har dödats i al-Hol-lägret

Av på 3 mars, 2021
Foto: Läkare Utan Gränser

En av Läkare Utan Gränsers medarbetare har dödatsi det syriska flyktinglägret al-Hol. Dådet skedde natten till den 24 februari, när personen befann sig i sitt tält. Läkare Utan Gränser fördömer å det skarpaste dådet, som är ett horribelt exempel på det mycket instabila säkerhetsläget i al-Hol. Sedan januari har över 30 personer dödats i lägret.

– Vi försöker att utreda vad som hände och få reda på omständigheterna kring vår kollegas död. Vi beklagar förlusten av vår kollega och stöttar familjen i dessa svåra tider, säger Will Turner, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare för Syrien.

Ännu en tragisk händelse skedde den 27 februari under ett bröllop i al-Hol. Minst sju personer dog i en brand som spred sig i tältet där festen firades, och runt 30 personer skadades. Ett barn råkade välta ett dieselelement och branden spred sig snabbt.

En av dem som dog i branden, en fyraårig flicka, var en av Läkare Utan Gränsers anställdas dotter. Bland de skadade fanns också flera av organisationens medarbetare. De skadade fördes till olika sjukhus i staden al-Hassakeh. Efter branden uppstod kaos och det var först oklart hur många skadade som fördes till vilket sjukhus.

– Jag vill bara veta var mitt barn är. Allt jag kan tänka på är min familj, säger en av Läkare Utan Gränsers anställda som vårdas i al-Hassakeh och fortfarande väntar på information om sitt barn och andra skadade familjemedlemmar.

Säkerhetssituationen i lägret al-Hol har under de senaste två åren försämrats avsevärt. Bara sedan januari i år har över 30 personer dött i knivattacker, skottlossningar eller olyckor som hade kunnat undvikas.

Den försämrade säkerhetssituationen har tvingat Läkare Utan Gränser att tillfälligt avbryta organisationens uppsökande verksamhet i lägret, vilket innefattar att ge vård till människor i deras tält samt vatten- och sanitetsinsatser.

De senaste tidens tragiska händelser vittnar om det brutala våldet och de osäkra levnadsförhållandena i lägret. Al-Hol kontrolleras av lokala myndigheter och säkerhetsstyrkor som stoppar majoriteten av invånarna från att lämna lägret.

– Människor dödas hela tiden, ofta i sina egna tält, säger Will Turner. Barn lämnas föräldralösa och utan någon annan som kan ta hand om dem. Myndigheterna har ett ansvar att garantera säkerhet och trygghet. Detta är definitivt inte en lämplig plats för barn att växa upp i. Den här mardrömmen måste få ett slut.

Läkare Utan Gränser uppmanar det internationella samfundet och länder med medborgare i al-Hol att hitta långsiktiga lösningar för människorna som bor i lägret. Lösningarna måste vara frivilliga och i enlighet med mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt.

Världen
Örebronyheter

Källa: Läkare Utan Gränser

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in