Ta en vit månad med AlkoSmart

Av på 22 januari, 2017
En vit månad gör att tankeförmågan förbättra, fyra helnyktra veckor skärper minnet och tanken, vilket även påverkar såväl uppfinningsförmåga som inlärning.

Var tionde svensk dricker för mycket alkohol. Det visar en rapport från Folkhälsomyndigheten som släpptes nyligen. Ett steg till bättre alkoholvanor kan vara att ta en vit månad. Det anser samtalsterapeuten Torbjörn Bergland som ligger bakom appen AlkoSmart som erbjuder hjälp till bestående balans i livet.

Efter 30 yrkesverksamma år som samtalsterapeut har jag träffat många människor som alltför länge har mått dåligt och inte hittat rätt verktyg för att förändra sitt liv. Jag känner väl till vilka konsekvenser missbruk kan leda till både för den enskilde människan men även för dennes omgivning, säger Torbjörn Bergland, socionom och samtalsterapeut som driver Samtala Prinsgården AB. Han arbetar med behandling av beroendeproblematik i Jönköping och Linköping. – För att må bra anser jag att vi behöver andra människor omkring oss, vi mår inte bra av att vara ensamma. Vi behöver goda relationer och ha möjlighet att uttrycka oss på det sätt vi vill. Vi behöver en god fysisk och psykisk hälsa samt regelbundna vanor. 

Var femte man dricker för mycket
I Sverige dricker 9 av 10 vuxna alkohol. De flesta dricker måttligt, men många dricker för mycket. De senaste åren har dessutom alkohol blivit vanligare i allt fler sammanhang och allt fler dagar i veckan. I dag dricker var tionde svensk för mycket alkohol och var femte svensk man.

Jag vill med AlkoSmart- appen erbjuda ett verktyg som ger inspiration till bestående livsstilsförändringar och som tar tag i obalans, dåligt mående och överkonsumtion av alkohol. Det unika med AlkoSmart-appen är att du erbjuds yoga och mindfullnessövningar och direktkontakt till terapeut, säger Torbjörn Bergland.

Appen har olika funktioner för undersökning, förändring och utvärdering av dina livsstilsmönster med fokus på din alkoholkonsumtion. Smart är en akronym för Sömn, Mat, Affekt, Relation och Träning.

AlkoSmart – appen finns både för Apple och Android och erbjuder:

  • Information om alkoholens skadeverkningar.
  • Ta reda på hur mycket du dricker och skapar balans inom livsområdena Sömn, Mat, Affekt, Relation och Träning.
  • Du blir motiverad till förändring genom självhjälp.
  • Du får en direkt kontakt med professionell rådgivning. (Premium)
  • Filmer med yoga och mindfullnessövningar. (Premium)

Fakta om alkoholproblem:

  • 6,5 miljoner svenskar dricker på ett relativt ofarligt sätt
  • 1 miljon svenskar beräknas ha någon form av överkonsumtion av alkohol, så kallat en riskkonsumtion eller riskbruk.
  • 450 000 personer dricker över gränsen för riskkonsumtion men deras sociala liv eller arbete påverkas inte. Har oftast inget eller få beroendekriterier uppfyllda. Kan relativt enkelt dra ned sin konsumtion.
  • 300 000 personer har en konsumtionen som kan leda till fysisk eller psykisk skada, till exempel depression eller högt blodtryck. De är ännu inte beroende av alkohol enligt uppsatta kriterier. Kan oftast dra ned sin konsumtion relativt enkelt.
  • 250 000 personer. Har inga synliga sociala problem. Däremot ökar sjukdomarna och dödligheten för dessa personer. De uppfyller minst tre beroendekriterier, vilket är gränsen för beroende. Betydligt svårare än andra grupper att förändra sitt drickande – ändå så bryter majoriteten beroendet av egen kraft. Källa: systembolaget.se

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in