Ta Paus – kampanj för resenärer

By on 6 juli, 2024
Ta Paus på rastplatser runtom i Sverige.

Bild: MHF

Ta Paus – kampanj för resenärer om trafiksäkerhet på rastplatser i hela Sverige. Under sommaren och i anslutning till fjällsemestrar, sker fler trafikolyckor än under någon annan period på året.

I över 25 år har MHF varje år stått på platser längs svenska vägar, bjudit på kaffe och informerat om vikten av att ta en paus och köra säkert i trafiken, i kampanjen Ta Paus.

I år är temat på Ta Paus – rattfylleritips och droger i trafiken.

MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) är en ideell trafiksäkerhetsorganisation som arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Med trafiksäkerhetskampanjen Ta Paus uppmuntrar MHF alla trafikanter att ta regelbundna pauser under resan och informerar om faror och distraktioner i trafiken. MHF:s funktionärer står på rastplatser runtom i Sverige under juni, juli och augusti.

Årets teman är rattfylleritips och droger i trafiken. Andelen rattfyllerister som grips efter tips från allmänheten har minskat med 90 procent under de senaste 20 åren. Samtidigt berättas starka historier för MHF om familjer som blir drabbade av att oskyldiga familjemedlemmar omkommer på grund av att en person har kört rattfull!

— Genom årets Ta Paus-kampanj vill MHF uppmana människor att visa ett större civilkurage och tipsa polisen om misstänkta rattfyllerister, säger Anna Welleman, MHF:s projektledare för Ta Paus. 

Dagen-efter-fylla ger en stark effekt på körförmågan. Det innebär att din körförmåga kan vara nedsatt med ca 20% dagen efter, trots att alkoholen borde ha lämnat kroppen och man inte känner sig bakfull.

Alkohol och droger är ett stort problem i trafiken. Andelen omkomna i rattfylleriolyckor var under 2023 hela 23 procent, av totalt 232 döda i trafiken. Antalet svårt skadade av rattfylleriolyckor är långt mycket större. 

— Grundkunskapen hos svenskarna om riskerna med alkohol i trafiken är högre än om narkotika. Det finns fortfarande en hel del okunskap och aningslöshet kring cannabis och andra droger, säger Tomas Jonsson, som är sakkunnig i trafiksäkerhetsfrågor för MHF. 

Målet med Ta Paus-kampanjen 2024 är att få fler förare att reflektera över riskerna med droger i trafiken, visa civilkurage, tipsa polisen om rattfylleri samt att tänka på körförmågan dagen-efter. 

Varmt välkommen att ta paus hos MHF i sommar.

Sverige
Örebronyheter

Källa: MHF

You must be logged in to post a comment Login