Tacka ja till influensavaccination

Av på 29 oktober, 2018
Att vaccinera sig mot influensa är speciellt viktigt för de personer som tillhör en riskgrupp.

Nu är det återigen influensatider och många äldre personer, gravida och personer med kroniska sjukdomar riskerar att bli svårt sjuka i influensa.

– För att minska risken att bli allvarligt sjuk och behöva sjukhusvård vill vi särskilt uppmana personer som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

För alla som tillhör en riskgrupp är influensavaccinationen gratis. De som inte tillhör en riskgrupp men vill undvika att få säsongsinfluensa kan självklart också vaccinera sig, men då får betala 180 kronor.

För att ha ett skydd mot influensan måste man vaccinera sig inför varje säsong. Skyddet räcker bara ett halvår. Viruset ändrar också lite på sig mellan varje säsong. Årets influensavaccin i vårt län ger skydd mot fyra olika influensastammar. Tidigare år har vaccinet skyddat mot tre stammar.

Vaccinering ger inte ett 100% -skydd. Men om man insjuknar i influensa trots att man vaccinerat sig, brukar man inte bli lika svårt sjuk.

Vaccineringen börjar i november. Du kan vaccinera dig på alla länets vårdcentraler (på angivna tider) eller på vaccinationsmottagningar.

Fakta: riskgrupper
Riskgrupper är alla över 65 år, gravida, personer – både barn och vuxna – med olika kroniska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom, annan sjukdom som ger nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, diabetes, leversjukdom och njursjukdom. Försämrat immunförsvar är också en risk att bli mer allvarligt sjuk om man får influensa, för den gruppen är det också viktigt att personer i nära omgivningen vaccineras, tex de som vårdar eller finns i familjen.

Hälsa | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in