Tänk till och måla rätt kulör på din fasad

By on 31 maj, 2017
En fasad målad i grönt skapar harmoni och naturkänsla.

Sommaren är den perfekta årstiden att måla om huset och att välja kulör till fasaden är lika roligt som utmanande. Som bekant finns en uppsjö av kulörer att välja mellan och för att få det helt rätt från början så gäller det att lägga ner tid på att hitta rätt färgsättning. Här är de bästa tipsen för de optimala färgvalen.

Kulören likväl som färgen ska hålla länge på ditt hus samtidigt som den naturligtvis även ska passa både husets stil och omgivningen. Är det hav eller grönska i bakgrunden, eller finns det andra hus med kulörer att inspireras av?

Generellt kan sägas att husets färg bör harmonisera eller smälta in med omgivningen. Vill man bryta av och sticka ut med en kulör som inte går ihop med närliggande hus och natur, får man tänka till både en och två gånger.

Gå sedan inte enbart efter det lilla färgprovet i färgkartan när du väljer, provmåla en rejäl yta av fasaden eftersom ljuset utomhus påverkar kulören på ett helt annat sätt än vad det lilla provet kan återskapa.

Framhäv och lyft gärna vackra fönster och detaljer genom att måla dem i en kulör som kontrasterar mot fasaden.

Hängrännor och stuprör vill man däremot ofta ska synas så lite som möjligt och därför målas de med fördel i samma kulör som husknutarna eller fasaden så att de smälter in.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login