Tecknad film ska förbereda barn med cancer för strålbehandling

By on 13 mars, 2017

Att få veta att man ska gå igenom en cancerbehandling är ofta tufft, och kan kännas otäckt för såväl vuxna som barn. Nu lanserar Barncancerfonden en tecknad film som ska ge fakta och skapa trygghet för barn som ska genomgå strålbehandling, men även involvera syskon och kompisar.

I filmen ”Helt unik – en guide till strålbehandling” möter vi Jenny, som har en tumör i huvudet. Hon visar oss hur en strålbehandling går till och vilka förberedande procedurer som föregår själva behandlingen. I filmen får vi möta fler barn, som ska strålbehandla andra delar av kroppen. Dessutom träffar vi viktiga funktioner på sjukhuset som barnet kan känna igen, bland annat en lekterapeut.

På ett tryggt och fint sätt guidar filmen oss genom hur en strålbehandling går till, och skapar förståelse för varför behandlingen är bra och viktig. Förberedelse är ett sätt att skapa trygghet och lugn; när man vet vad man ska gå igenom så känns det förhoppningsvis inte lika läskigt, säger Anja Malmberg, chef för avdelningen Råd och stöd på Barncancerfonden.

Målgrupp för filmen är i första hand barn som själva står inför behandling, men filmen fungerar även för syskon och kompisar eftersom den skapar en förståelse och hjälper till att involvera dem i något som kanske annars kan vara svårt att få grepp om.

Barncancerfonden står bakom den svenska versionen, som är översatt i samarbete med SDI Media. Faktagranskningen är gjort av Anna Embring som är specialistläkare vid Karolinska universitetssjukhuset. Originalversionen ”One of a kind – a guide to radiotherapy” är skapad av Aardman Animations på uppdrag av Birmingham Children’s Hospital och Queen Elizabeth Hospital Birmingham Charity.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login