Tio tips vid förstoppning hos barn

By on 8 mars, 2018
Arkivbild

Förstoppning är när man bajsar mer sällan än tre gånger per vecka. Det gäller både för barn och för vuxna. Att ett barn får förstoppning kan bero på olika saker. Ofta orsakas förstoppningen av barnets rutiner och matvanor. Många barn kan också få tillfälliga besvär med förstoppning i samband med omställningar av något slag. Ibland kan förstoppning vara ett symtom på en sjukdom.

Vad du kan göra beror till viss del på barnets ålder och vad barnet äter. Ofta går förstoppningen över av sig själv efter ett par dagar, men ibland kan det ta längre tid. På 1177 Vårdguidens webbplats finns tips och råd på vad man kan göra själv och när man ska söka vård.

Här är tio av tipsen på saker man kan göra själv:

  1. Massera magen.
    Barn som äter både bröstmjölk och bröstmjölksersättning kan ibland få förstoppning. Märker du att barnet försöker bajsa utan att något händer kan du ta av blöjan och försiktigt massera barnets mage medurs. Sluta massera om du märker att barnet inte tycker om det.
  2. Ge fruktpuré.
    Är barnet sex månader eller äldre kan du ge lite puré av katrinplommon, fikon eller päron.
  3. Öka smakportioner långsamt. B
    arn som börjar äta mat från att bara ha ätit bröstmjölk eller bröstmjölksersättning kan få förstoppning om de får för stora smakportioner. Om barnet får förstoppning i samband med att du börjar ge smakportioner kan du minska på portionerna, för att sedan göra dem större igen.
  4. Ge mer vätska att dricka.
    Försök att se till att barnet dricker tillräckligt med vätska, och att det finns vätska att dricka när hen är törstig. Välj vatten och inte söta drycker.
  5. Ge fiberrik och lösande mat.
    Om barnet äter vanlig mat kan du ge lösande och fiberrik mat: grönsaker som broccoli, blomkål, bönor och ärtor frukt, särskilt katrinplommon, fikon, aprikoser och päron, fullkornsprodukter som fullkornspasta, grovt bröd, grova gryn som havre och vetekli.
  6. Ge mindre av stoppande mat.
    Minska på mängderna av stoppande mat om du vet att ditt barn äter mycket av dem. Exempel på mat som har en stoppande effekt är: mat med mycket vitt mjöl, som pasta, ljust bröd och pannkakor, vitt ris, banan, blåbär.
  7. Uppmuntra barnet att röra på sig.
    Att röra kroppen hjälper tarmarna att arbeta och gör det lättare att bajsa.
  8. Försök att få regelbundna vanor.
    Det är bra om barnet får sitta ner i lugn och ro på toaletten eller pottan varje dag, gärna vid ungefär samma tid. Då kan barnet så småningom få in en regelbunden vana och det blir lättare att bajsa.
  9. Låt barnet sitta på huk eller ha stöd för fötterna.
    Det blir lättare att bajsa om barnet kan ta stöd med fötterna. Använder barnet blöja kan du till exempel försöka få hen att sitta på huk. Barn som sitter på toaletten kan behöva en fotpall för att stödja fötterna.
  10. Skapa lugn och ro på toaletten.
    En del barn vill bara bajsa i en miljö de känner sig trygga i. Märker du att ditt barn till exempel bara vill bajsa hemma kan du försöka ge den möjligheten, så att barnet kan få lugn och ro. 

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login