Tips för att undvika löss och vårtor inför skolstarten i augusti

Av på 1 augusti, 2021

Höstterminen är runt hörnet och Apotek Hjärtat vill dela med sig av några bra skolstartstips för att undvika löss och vårtor. Sommarvärmen gör att löss förökar sig snabbare och det är därför stor risk att drabbas av löss efter sommarlovet, när barnen träffar klasskamraterna igen.

Lek, kramar och huvuden tätt intill varandra gör att löss kan klättra från ett hårstrå till ett annat. Även vårtor på händer och fötter är vanligt vid skolstart när det är dags att träffa kompisarna igen, i och med att vårtor orsakas av ett virus som smittar genom direkt hudkontakt.

Att barn brukar få löss eller vårtor i samband med skolstart syns även i Apotek Hjärtats försäljningsstatistik som visar ett tydligt mönster.

Produkter som behandlar löss har en tydlig försäljningstopp i samband med skolstarten. Apotek Hjärtat säljer cirka 60% mer i augusti och september än under maj och juni, sett till statistik från 2017-2020. Även produkter för behandling av vårtor skjuter i höjden under sommaren. Från juni till augusti är försäljningen cirka 55% högre än under de kyligare månaderna oktober till december (baserat på perioden 2017-2020).

– Vi ser en tydligt ökad efterfrågan på luskammar och medel mot hårlöss men även mot hand- och fotvårtor i samband med terminsstarten. Var förberedd genom att ha en luskam hemma och försök att använda badtofflor i omklädningsrummet för att undvika vårtor, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Nedan hittar ni några enkla och effektiva hjälpmedel och råd från Apotek Hjärtat inför höstens skolstart.

Tips för att minska risken för vårtor hos barn:

 • Undvik att ditt barn lånar handdukar och skor (särskilt sandaler eller skor man går barfota i) från skolkamrater.
 • Införskaffa ett par badtofflor till barn att ha i omklädningsrummet och i duschen på gymnastiken eller badhuset.
 • Har ditt barn fått fotvårtor som ömmar finns avlastande plåster och filtringar som hjälper.
 • Ett vårtmedel kan även skynda på läkningen. Det finns olika sorter att välja på, dels sådana som man penslar på vårtan regelbundet i några månader tills den försvinner, dels medel som fryser bort vårtan med en enda behandling. 

Tips för att undvika löss – och så här gör du ifall ditt barn fått löss:

 • Rengör kammar, borstar och kepsar/mössor.
 • Dela inte kepsar/mössor, halsdukar, hårborstar och kammar.
 • Fläta gärna håret på barn med långt hår.
 • Undersök hela familjen om en familjemedlem har fått löss.
 • Luskamma ditt barn om det går löss på förskolan eller skolan. Kamma noggrant över ett vitt papper så kan du oftast se om löss ramlar ner. Titta samtidigt efter små gulvita lusägg som sitter fast på hårstråna nära hårbotten. Titta extra noga efter löss bakom öronen och bak i nacken.
 • Berätta för förskolan eller skolan om ditt barn har fått löss. Det är en fördel om alla i en grupp undersöks samtidigt.
 • Kombinera luskamning med någon form av behandlingsmedel. Välj i första hand ett medel som kväver eller torkar ut lössen. Ser du löss eller lusägg är det viktigt att börja behandlingen direkt. Följ noga instruktionerna på förpackningen.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Apotek Hjärtat

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in