Tips för ett säkrare däckbyte i vårtider

By on 2 april, 2017

Våren är på frammarsch över hela landet och det innebär också att många börjar fundera på att byta till sommardäck, det finns ett par viktiga saker att tänka på för en fortsatt säker bilfärd, inte minst att dra bultarna en gång extra.

Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute och den 15 april är den sista dagen då du får köra med dubbdäcken (om det inte är vinterväglag). Snart är det alltså dags för många att komma igång med sitt däckbyte, en inte särskilt svår manöver men det krävs att man gör rätt för att inte problem ska uppstå.

Tänk på säkerheten när du ska byta däck, använd en domkraft och kryp inte in under bilen när du har lyft upp den. Det är också viktigt att efterdra bultarna efter kanske 5-10 mil, annars kan man tappa däcken och det kan skapa allvarliga olyckor, säger Denny Ullberg, Falckbärgare.

Dags för nya sommardäck?
Bilens däck är viktiga. De är bilens enda kontakt med vägen och de påverkar både miljön, din säkerhet och komfort. Om din bils däck börjar bli utslitna kan det vara dags att byta.

– Däcken är en av de allra viktigaste detaljerna på bilen. Det är viktigt att ha koll på mönsterdjupet, om det är på gränsen kan däcket bli nästintill värdelöst. Om du kör med vinterdäck på sommarvägar slits däcket fortare och det viktigaste att komma ihåg är att du får en mycket längre bromssträcka än om du kör med sommardäck, säger Denny Ullberg.

Det finns flera typer av sommardäck, om man ska köpa nya kan det vara en god idé att jämföra olika varianter. Alla nya däck har har en etikett som ger en rättvis jämförelse mellan olika däck.

– Om du själv är osäker, be däckhandlaren om hjälp med vilket däck som passar just din bil, säger Denny Ullberg.

Ytterligare tips för ett säkert bilåkande på vår- och sommarvägar:

  • Kontrollera lufttryck och däckmönster i samband med däckbyte.
  • Ta för vana att kontrollera, och gärna byta, torkarblad samtidigt som du byter däck. Då har du fräscha torkarblad två gånger per år. Dåliga torkarblad kan orsaka problem.
  • Kontrollera att du har rätt bultar till dina däck. Ibland skiljer sig bultarna på vinter- respektive sommardäck.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login