Tipsa barnen om rörelse för att toppa sin gaming-form

By on 30 oktober, 2021

Att stillasittandet ökar bland unga är en oroväckande trend. Men att som förälder se skärmtid enkom som en fiende gynnar sällan varken rörelse eller relation. Snart är höstlovet här och för många barn och unga betyder det ännu mer tid för gaming och stillasittande.

Friskis listar här sina 3 bästa tips för hur man motiverar ett barn som helst rör sig i den digitala världen.

– Som förälder till barn som helst bara spelar kan det vara bra att lyfta fram hur rörelse ger ökad koncentrationsförmåga, mer energi och bättre stresshantering. Det är ingen slump att många professionella gamers spränger in korta fysiska träningspass för att vässa sin spelförmåga, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis.

Rörelse bidrar till minskad mängd kortisol i kroppen vilket ger bättre förutsättningar för att hantera utmanande situationer i spelet. Det blir dessutom roligare att spela om kroppen och hjärnan mår bra. Kontinuerlig rörelse hjälper oss att levla upp och vidare, framför skärmen, men också i skolan. Att byta ut tjat mot motivation menar Friskis är vägen till att inspirera fler unga till rörelse.

– WHO rekommenderar 60 minuters pulshöjande aktivitet om dagen för barn och unga 6–17 år. Som förälder kan det ibland kännas som en utmaning. Men genom att möta unga där de befinner sig, tänka lite nytt och jobba i en medrörelse tror jag att fler kan få upp ögonen för träningens positiva effekter, säger Susanne Jidesten 

Friskis 3 tips för att bli en bättre gamer – genom rörelse

 1. Knivskarp blick – 
  En promenad utomhus innebär ögonträning eftersom ögat får chans att titta på saker både på kort och långt håll. Det tränar upp ögat och motverkar falsk närsynthet och spänningshuvudvärk som annars kan förekomma vid mycket skärmtid.
  .
 2. Behåll fokus –
  Att träna kroppen är att träna hjärnan. En höjd puls, även om det bara är en kort stund, ger ett bättre fokus och ökad koncentrationsförmåga. Varför inte testa en pulshöjare som spontandans, göra tio snabba upphopp eller gå ut och spring?
  .
 3. Orka längre –
  För att orka spela länge måste ryggen och axlarna vara med på noterna. Här kan du som vuxen vara en förebild. Välj ut några av rörelsepauserna Friskis Timeout som du själv kan köra och utmana barnet att hänga på. De tar bara några minuter!

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa Friskis&Svettis

You must be logged in to post a comment Login