Tjänstepensionen – underskattad väg till hög pension

By on 26 februari, 2020
Arkivbild

Bara tre av tio svenskar, 27 procent, tror att tjänstepension är den viktigaste faktorn för att få en hög pension. Hela 52 procent, tror istället att privat sparande är viktigast. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av valcentralen Collectum.

– Många underskattar tjänstepensionens betydelse. Få har möjlighet att varje månad spara de tusenlappar som krävs för att kompensera för utebliven tjänstepension, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Den som har en månadslön på 35 000 kronor behöver spara drygt 1 500 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Den som tjänar 50 000 kronor i månaden behöver spara nästan 5 000 kronor.

Den som saknar tjänstepension och inte har möjlighet att spara på annat sätt riskerar att få en mycket låg pension.

– Det viktigaste pensionsvalet är att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Om man har tjänstepension kan man istället få två tredjedelar av lönen, säger Tomas Carlsson.

27 procent, tror att det viktigaste är att jobba på en arbetsplats som erbjuder tjänstepension. 52 procent tror att ett privat sparande är den viktigaste faktorn för att få en hög pension. Bara 16 procent tror att det viktigaste är att arbeta länge.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Collectum

You must be logged in to post a comment Login