Tonga: Vulkanutbrott och tsunami isolerar landet från omvärlden

Av på 18 januari, 2022
Foto: Tongas Röda Kors

Öriket Tonga i Stilla havet har skurits av från resten av omvärlden efter att ett enormt vulkanutbrott och efterföljande tsunami drabbat landet under lördagen den 16 januari. Alla kommunikationslinjer i landet har störts utan någon tidsram för full återställning.

Detta är ett av de värsta vulkanutbrotten som Stilla havet har upplevt på decennier. För att hjälpa människor i nöd mobiliserar Röda Korset sitt regionala nätverk för att ge så snabb och effektiv hjälp som möjligt.  

– Utifrån de knappa uppdateringar som vi har i dagsläget ser det ut som att förödelsen kan vara enorm – särskilt för yttre liggande öar. Vi arbetar för fullt för att etablera kontakt med våra kollegor från Tongas Röda Kors och med att fastställa omfattningen av katastrofen för att kunna utvärdera vilket typ av stöd som är mest akut, säger Katie Greenwood, Pacific Head of Delegation vid Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC). 

– Utbildad personal och frivilliga från Tongas Röda Kors kommer att vara på plats och stödja evakueringar i samordning med offentliga myndigheter i landet. De kan ge första hjälpen vid behov och distribuera förnödenheter, säger Katie Greenwood. 

Röda Korset har för närvarande tillräckligt med förnödenheter i landet för att stödja 1200 familjer. I lager finns presenningar, filtar, köks-kit, verktygssatser och hygien-kit. 

– Det finns en stor oro för att samhällen saknar tillgång till säkert och rent dricksvatten. Detta till följd av saltvattenöversvämning orsakad av tsunamivågorna och aska från vulkanutbrottet. Lokala team från Röda Korset har goda förutsättningar att agera snabbt vid nödsituationer som denna. Vi är fast beslutna att ge de extra resurser och stöd de kan behöva i en sådan förödande katastrof. Med förstörda kommunikationskanaler kommer en av prioriteringarna för Tongas Röda Kors vara att arbeta med Internationella rödakorskommittén (ICRC) för att återförena familjemedlemmar som kommit ifrån varandra och vi kommer att hjälpa människor från hela världen att försöka ta reda på om deras familj och vänner i Tonga är trygga och mår bra, säger Katie Greenwood.

Världen | Tonga
Örebronyheter

Källa: Röda Korset

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in