Toppen av isberget.

Av på 21 maj, 2013

I en ledare i Dagens Nyheter den 15/5 beskrivs hur hormonstörande ämnen, som idag finns överallt i vår omedelbara närhet, påverkar oss genetiskt. Och hur lite det görs idag för att förhindra det fortsatta användandet av erkänt farliga kemikalier som ftalater, parabener, dioxiner m.fl. Ämnen som inte bara finns i utbytbara förpackningar och textilier – utan som också dagligen byggs in i våra bostäder och arbetsplatser i form av t.ex. isoleringsmaterial, målarfärg och golvbeläggning.

På ett seminarium om Inomhusmiljö i våras – som hölls av Svenska byggnadsvårdsföreningen och Astma och Allergiförbundet – visades på hur våra i allt högre grad kemibaserade byggnadsmaterial starkt påverkar vår hälsa, både i form av astma och överkänslighet som i form av sådan genetisk påverkan som beskrivs i ledaren. Den nya Miljöhälsorapporten som kom ut i mitten av maj visar också på att astma bland barn har ökat med 50% på åtta år – och där, förutom fuktiga byggnader, också vissa kemiska ämnen har visat sig vara riskfaktorer.

Idag vet vi att många ämnen i våra bostäder och arbetsplatser är skadliga för oss människor. De certifieringar som idag utfärdas för “gröna” hus uppmanar till dokumentation av kemiska ämnen som ingår i byggmaterial – men förhindrar inte alltid användningen . Vi har kunskap, teknik och material för att bygga på annat sätt. Men vi har ännu inga beslut på att vi måste göra det. Vi kan inte förbjuda alla kemikalier i byggmaterial, men det är hög tid att förbjuda användandet av de kemikalier som vi vet skadar inte bara oss – utan också kommande generationer.

Vi föreslår därför….
– skärpta krav på opartisk provning av nya byggmaterial innan de släpps på marknaden
– skärpt lagstiftning för redovisning av det kemiska innehållet i byggmaterial
– förbud mot allt användandet av skadliga kemikalier i miljöer där människor vistas.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in