Torr mun – Fem experttips från tandhygienisten

By on 29 augusti, 2020

Torr mun är vanligt och beror på att spottkörtlarna producerar för lite saliv. Problemen kan drabba alla men blir vanligare med åldern. Torr mun ökar risken för såväl karies som tandlossning och kan också ge upphov till dålig andedräkt. Tandhygienisten Anna-Karin Karlsson ger sina bästa tips för att lindra besvären.

”Torr mun är inte bara dåligt för tänderna – det påverkar också välbefinnandet och kan göra det svårt att äta, svälja och prata. För den som är drabbad rekommenderar jag salivstimulerande produkter som innehåller fluor”, säger Anna-Karin Karlsson, leg. tandhygienist vid Tandläkarhuset Bromma.

1. Var noga med tandborstningen

”Alla behöver tänka på sin tandhälsa men har du torr mun är det extra viktigt. Kom ihåg att borsta tänderna två gånger om dagen i två minuter med fluortandkräm. Använd tandtråd eller mellanrumsborste där det är svårt att komma åt med tandborsten. Avsluta med ett fluorskölj som är speciellt anpassat för torr mun”, berättar Anna-Karin.

2. Tänk på vad du äter

”Stressa inte vid måltider. Ät lugnt och tugga noggrant innan du sväljer maten. Färsk frukt, råa grönsaker och knäckebröd är nyttiga och bra livsmedel för att hålla igång salivproduktionen. Kom också ihåg att undvika småätande. Håll dig till frukost, lunch, middag och ett par mellanmål.”

3. Håll igång salivproduktionen

”Öka salivmängden genom att tugga sockerfritt tuggummi med fluor. Vatten, i synnerhet kolsyrat, kan också hjälpa till att stimulera salivflödet. Undvik dock sura och söta drycker eftersom de är skadliga för tänderna. Det är också bra att ha en ask salivstimulerande tabletter i jackfickan eller på skrivbordet. Tänk på att välja sockerfria alternativ som även innehåller tillskott av fluor.”

4. Lindra på natten

”Torr mun kan bero på olika saker. Sådant som stress, läkemedel, sjukdomar och ökad ålder är vanliga orsaker. För många är det under natten som besvären med torr mun blir extra besvärliga och sömnen störs. Då är det bra att ha snabb och enkel lindring tillhands på nattduksbordet.”

5. Prata med tandvården

”Har du torr mun? Prata med din tandläkare eller tandhygienist för att diskutera orsaker och få anpassade råd om tandvård. De kan även berätta hur ofta du behöver komma på regelbundna kontroller. Allt för att du ska kunna bibehålla din goda munhälsa”, avslutar Anna-Karin.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa karo pharma

You must be logged in to post a comment Login