Totalt elva fall av den brittiska virusvarianten och ett av den sydafrikanska

Av på 2 januari, 2021
Arkivbild

Det första fallet av den virusvariant av covid-19 som rapporterats från Sydafrika, har nu upptäckts även i Sverige. Dessutom har totalt elva fall återfunnits av den brittiska varianten, alla fallen har koppling till resande från de berörda länderna.

I Sverige har arbetet med smittspårning, testning och provanalyser utökats och intensifierats sedan den nya virusvarianten av covid-19 upptäcktes i Storbritannien. Rekommendationerna om testning och provanalyserna har särskilt riktats mot personer som har vistats i Storbritannien. Sedan en tid tillbaka omfattas även resenärer från Sydafrika.

Sammanlagt har elva fall nu upptäckts av den brittiska virusvarianten i Sverige. Fallen rapporteras från flera olika regioner.

– De sex nya fallen av den brittiska virusvarianten är liksom de tidigare kopplade till resande från Storbritannien. Fallet av den sydafrikanska virusvarianten, som kallas 501.V2, är kopplat till resande från Sydafrika. Det här visar att de utökade rekommendationerna om testning och provanalyser får genomslag, och att den särskilda hanteringen av resenärer som besökt dessa länder behöver fortsätta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla inresande som har vistats i Storbritannien eller Sydafrika att stanna hemma i minst sju dagar, att undvika kontakt med andra så långt det går, och att testa sig snarast efter ankomst med uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

– De nya fallen påverkar inte Folkhälsomyndighetens riskbedömning av situationen. Men vi påminner om vikten av att alla resenärer följer de särskilda rekommendationer som gäller efter vistelse i Storbritannien och Sydafrika och att alla i samhället följer gällande råd och rekommendationer för att minska smittspridningen, säger Anders Tegnell.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Folkhälsomyndigheten

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in