Traditionell musik från Balkan på Willboda

By on 10 augusti, 2022
Foto: LindeKultur

Lördag 10 september kl 18:00 kommer Sevdalini till Willboda i Spannarboda utanför Lindesberg. Sevdalini är en ensemble från Malmö som spelar Sevdah – traditionell musik från Balkan. Melodierna och sångerna är ljuvligt vackra och smäktande och talar direkt till hjärtat.

”Första gången vi hörde Sevdalinis musik kom tårarna av allt det där tidlöst vackra och poetiskt melankoliska. Vi har spelat deras skiva om och om sedan dess. Vi är oerhört tacksamma att få höra dem live, här på Willboda. Detta är en musikupplevelse du inte får missa”, Det skriver Björn Tångeberg som tillsammans med Malin Burbeck arrangerar musikevenemangen på Willlboda – en bergslagsgård med anor från 1700-talet som ligger i Spannarboda, mellan Lindesberg och Kolsva.

Biljetterna kostar 250 kr per person. Antalet platser är begränsade och alla biljetter måste förbokas på willboda.se. Biljetterna betalas på plats vid evenemanget via Swish eller med kontanter, om du har jämna pengar. Biljettintäkten går oavkortat till artisterna. Vid konserttillfället säljes fika till sjysta priser. Har du några allergier kan du skriva det i formuläret när du bokar biljetten.

Ensemblen Sevdalini bildades 2017 i Malmö och består av en kärna av musiker med inbjudna gästartister. Musikerna gör sin egen tolkning av den 500-åriga sångskatten och låter sina olika musikaliska bakgrunder influera musiken och samtidigt som vi känner av rytmen från Sarajevos pulserande gator, går det att höra stråk av både klassisk musik, svensk folkmusik och flamenco.

Sevdalini består av Mehmed Jakic (sång, gitarr, valthorn, munspel), Samuel Lundström (fiol), Clara Ljungkvist (cello), David Kappelmark (gitarr) och Stephan Jarl (slagverk).

Sevdah är folkmusik med ursprung i Balkan och är djupt rotad i folkmusitraditionen i Bosnien, Herzegovina, Kroatien, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien. Musiken är en smältdegel med ursprung från Orienten, Europa och inslag av sefardisk musik. Texterna är ofta finstämt poetiska med teman av liderlig kärlek, längtan och passion. Ska man sammanfatta Sevdah är det kärlek, lidelse och längtan – passionerad kärlek, smärta och svidande avsked.

Musik och kultur i världsklass även till glesbygd

Willboda är en en av Spannarbodas äldsta gårdar med anor från 1500-talet. En gång i tiden var det en rik bondgård, idag är det Björns och Malins privatbostad. Mangårdsbyggnaden uppfördes 1728 och påbyggdes under mitten av 1800-talet. Den är förvånansvärt välbevarad med grova golv och kakelugnar i varje rum.

Björn och Malin arrangerar ibland musikspelningar på gården. Många fina artister har uppträtt här de senaste åren – ett bevis för att det går att få musik och kultur i världsklass även till de små sammanhangen och till glesbygden. Evenemangen arrangeras på helt ideell basis, alla biljettintäkter går direkt till artisterna.

Spelningen kommer att vara på övervåningen i Willbodas förmak – till vardags familjens vardagsrum. ”Men när det blir musik bär vi ut TV-soffan och möblerna och ger plats åt våra härliga artister”, skriver Björn och Malin på willboda.se.

» Mer information här «

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login