Träning stärker operation hjälper

By on 28 maj, 2025
Genrebild

Strukturerad träning förbättrar fysisk kapacitet och aktivitetsnivå hos friska äldre, medan höftoperation ger tydlig smärtlindring och ökad funktion hos patienter med höftartros. Det visar en ny avhandling vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH), baserad på fyra separata studier av över 1 500 personer.

— God fysisk styrka och kondition samt fysisk aktivitetsnivå förbättrar livskvaliteten och minskar risk för sjukdomar som hjärt-kärl, diabetes, depression och stroke. Det leder också till minskade sjukvårdskostnader, färre fallolyckor och lindrar smärta för de med höftartros, säger Manne Godhe.

Resultat från GIH:s stora hälsoprojekt

De tre första studierna i avhandlingen baseras på data som under flera år insamlats från hälsoprojekt. Detta projekt riktar sig till seniorer som får möjlighet att delta i träningsprogram och genomgå hälsotester kostnadsfritt, under ledning av studenter från Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH).

Testerna omfattar mätningar av kondition, styrka och motorik. Deltagarna kom från GIH samt kommuner som exempelvis Solna, Lidingö och Sollentuna. Totalt ingick över 1 500 seniorer i avhandlingen, med en åldersfördelning på 65 till 91 år.

Studie 1 – minskat stillasittande tid

I den första studien utrustades deltagarna med accelerometrar för att mäta fysisk aktivitet både före och efter åtta veckors träning.

— Resultatet visade att de som var med i hälsoprojektgruppen minskade signifikant sin tid i stillasittande jämfört med kontrollgruppen som inte tränade. De ökade även nivåerna av fysiskt aktiva minuter per vecka i minst måttlig intensitet i slutet av perioden, uppger Manne Godhe.

Studie 2 – ökad fysisk prestationsförmåga

Den andra studien fokuserade på förändringar i bland annat styrka för olika muskelgrupper, kondition, gångförmåga och motoriska tester som genomfördes före och efter träningsperioden. Under flera år studerades över 1 400 seniorer, som deltog i hälsoprojektet för första gången, och de utförde två förtester och ett eftertest.

Resultaten visade att efter bara åtta veckors träning hade flertalet deltagare förbättrat många av sina fysiska prestationer.

Studie 3 – långsiktig effekt

I den tredje studien undersöktes förändringar av olika fysiska kapaciteter över två år, drygt 250 seniorer genomförde hälsotester före och efter träningen under dessa två år.

— Resultaten visade att efter nio månader hade många bibehållit sina förbättrade fysiska prestationsnivåer. Detta var överraskande och väldigt imponerande. Dock noterades en minskning i bålstyrka och gångsträcka över tid, säger Manne Godhe.

Studie 4 – höftoperation förbättrar fysisk kapacitet och minskar smärta

Totalt 78 personer med höftartros deltog i den sista studien. Deras fysiska kapaciteter och fysiska aktivitet undersöktes både före och efter höftoperation. Före operationen uppvisade deltagarna begränsade aktivitetsnivåer och minskad muskelstyrka samt gångförmåga. Efter fyra månader och ett år efter operationen följdes patienterna upp.

— Efter bara fyra månader hade patienterna uppnått en tydlig förbättring i olika styrke- och gångtester och minskad höftsmärta. Vid uppföljningen efter ett år var det ännu fler deltagare som hade större förbättringar i olika styrke- och gångtester. Först nu noterades även en signifikant ökning av maximal syreupptagningsförmåga och andra konditionstester. Dessutom uppnådde de rekommendationerna om 150 minuter per vecka av fysiska aktivitetsnivåer i minst måttlig intensitet, vilket de inte gjorde före operationen, avslutar Manne Godhe.  

Slutsatsen är att åldrandet inte behöver innebära fysisk nedgång, avhandlingen utmanar bilden av åldrandet som en oundviklig fysisk nedgång. Med strukturerad träning och rätt vård kan äldre bibehålla eller till och med förbättra sin fysiska hälsa, något som både kan förbättra äldres livskvalitet och minska sjukvårdskostnader.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Gymnastik- och idrottshögskolan

You must be logged in to post a comment Login