Trapphus i Örebro nu utsmyckade av Marianne Degerman

Av på 8 juni, 2021

Marianne Degerman – grafiker, målare och skulptör i Lindesberg – har nu sina fem akrylmålningar klara och monterade i trapphuset i en ny hyresfastighet på Södra Ladugårdsängen i Örebro.

Hon har på uppdrag av det privata bygg-och fastighetsbolaget Botrygg svarat för den konstnärliga utsmyckningen av trapphuset.

Uppdraget i Örebro är det första konstnärligt uppdrag som Marianne Degerman fått från ett privat bygg- och fastighetsbolag:

”Jätteroligt att det inte bara är offentliga verksamheter som satsar på konstnärlig utsmyckning – och att Botrygg väljer lokala konstnärer för uppdragen”, säger hon.

Botrygg är ett privat bygg-och fastighetsbolag som inriktar sig på hyres- och bostadsrätter samt samhällsfastigheter i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Linköping, Norrköping och Örebro. I de flesta av Botryggs fastigheter finns konstgallerier i trapphusen med verk av lokala konstnärer.

”Som fastighetsägare är vi en del av det samhälle vi verkar i – vi drivs därför av ett stort samhällsengagemang”, skriver Botrygg på sin hemsida: ”Vi har under många år varit en stor aktör när det gäller sponsring av lokal idrott. Vi stöttar även den lokal kulturen. Vi tycker det är viktigt att lyfta fram kulturen i samhället och ge alla möjlighet att se en teaterpjäs eller besöka konstnärliga utställningar”.

Konstverken i Botryggs fastigheter är som regel skapade av lokala konstnärer eller med lokala motiv. En del av bolagets fastigheter har även konstverk i form av skulpturer, glasdekorer med mera. På Södra Ladugårdsängen (Karldalsallén) i Örebro har Botrygg flera hyresfastigheter med trappuppgångar som utsmyckats av lokala konstnärer – bland annat Margareta Lindman, Mervi Kiviniemi, Kibandu Pello-Esso, Ulf Lernhammar, Kent O Höglund och Stefan Rydéen.

Marianne Degerman (Lindesberg) är grafiker, målare och skulptör. Hon har ställt ut på ett stort antal samlings- och separatutställningar i både Sverige och utomlands, är representerad på en rad nationella, regionala och kommunala institutioner och har svarat för konstnärlig utsmyckning med skulptur i stengods (Örnsköldsviks kommun), smidesvägg (SVT Sundsvall), glasmosaik (Ånge vårdcentral och Härnösands sjukhus) och grafikvägg (servicehus i Sundsvall).

Kultur | Lokalt
Örebronyheter

Källa LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in