Tre av tio butiksrån klaras upp av polisen.

Av på 4 mars, 2013

Runt 30 procent av butiksrånen klaras upp visar ”Polisens utredningar av butiksrån” som Brå rapporterade om i slutet av februari. Jämfört med andra brott är det många som löses men samtidigt kan mycket göras bättre i utredningsarbetet.

Butiksrån är ett allvarligt brott och den nya utredningen visar att polisen vidtar betydligt fler åtgärder i utredningar av butiksrån jämfört med utredningar av andra brott som Brå granskat.

Många av åtgärderna sker tidigt i utredningen, ofta inom ett dygn från det att brottet ägt rum. Och det är bra men samtidigt kan mycket förbättras konstaterar Madeleine Blixt, utredare på Brå i ett pressmeddelande.

Hund används sällan

Bland annat skulle fler vittnen kunna höras och fler brottsplatsundersökningar genomföras. Utredaren pekar också på andra brister som att det är vanligt att polisen inte använt hund för att söka efter spår och gärningspersoner.

Dessutom lägger polisen ofta ned utredningar utan att följa upp inkomna tips. I dokumentationen framkommer inte heller varför man gjort så.

En annan vanlig brist bland Polisens utredningar var att det inte har gjorts en dokumenterad analys av inspelat materalet från kameraövervakning.

Brås utredare påpekar att det är viktigt att man så tidigt som möjligt talar med de utsatta i personalen, vittnen och andra personer. Det är Polisen riktigt bra på. Personalen har hörts i 98 procent av butiksrånen i studien. Å andra sidan har man i fem procent av de nedlagda ärendena inte förhört eller intervjuat utsatt personal.

Kan bli bättre
På Brå tror man att polisens arbete kan bli bättre genom:

• bättre dokumentation
• satsa mer på vittnesförhör
• bättre undersökning av brottsplatsen (säkra dna och analysera material från kameraövervakning).

Totalt har Brå granskat 363 ärenden som gäller butiksrån. Materialet utgör omkring hälften av alla fullbordade och försök till butiksrån som polisanmäldes år 2008.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in