Tre Hjalmar på Stadra Vinterscen – som film på YouTube

Av på 26 mars, 2021

Idag fredag 26 mars är det premiär för ”Tre Hjalmar On Ice” – ett vinteräventyr från Landet Stadra på Stadra Vinterscen som i år är film på Stadras YouTube-kanal. Årets digitala scen tar fasta på tre författare som varit aktuella i Stadra – Hjalmar Bergman, Hjalmar Söderberg och Hjalmar Gullberg.

Sedan 2009 har Stadra Teater bjudit på vinteräventyr sista helgen i februari. Många av föreställningarna har fått namn där ”on ice” ingått. Vanligtvis når vi till omkring 100 personer i publik under en helg. För den skull ser vi fram emot att digitalt få presentera ett vinteräventyr i Landet Stadra, som får erbjuda skönhet och storslagenhet under en tid då is och snö härskar över platsen”, skriver Stadra i ett pressmeddelande.

Stadras konstnärliga linje har under alla år varit att spela kring svenska författarskap. Genom åren har teatern presenterat föreställningar om och med teman kring författarna Hjalmar Bergman, Hjalmar Söderberg och Hjalmar Gullberg. Årets digitala scen tar fasta på att alla tre författarna ”varit här”, att alla har Hjalmar som förnamn och att dessa tre Hjalmar har betytt mycket i såväl svensk litteratur som för vårt konstnärliga uttryck.

”Lockelsen har också funnits att få presentera det frusna och sköra landskap som finns på Stadra om vintern. När hela den mäktiga sjön Grecken ligger isbeklädd, när vår skulpturpark ruvar under snötäcke och hela platsen inväntar att vår och sommar en dag skall komma tillbaka. Det handlar om längtan. Den som är lika stark som vår längtan efter kultur, i en tid då pandemin lamslår våra liv. Och vår stora längtan efter att få möta vår publik”, skriver Stadra vidare.

Filmen är dryga halvtimmen och börjar ute på isen för att sedan bland annat utspela sig inne på Lilla scenen. Medverkande aktörer är Eva Haldert, Lasse Forss och Magnus Wetterholm. Filmning, redigering och ljudläggning: Dragan Popović. Musik: Anders Ortman, Dmitri Shostakovich och Gunnar Turesson

Filmen har kunnat komma till genom det stöd Stadra Teater under många år fått av Region Örebro län, Nora kommun, Sparbanksstiftelsen Bergslagen, Svante Bergströms Teaterstiftelse, Barbro Osher Pro Suecia Foundation, ABF och Stadras Vänner. ”Därtill har vi i filmen stöd av Kjellbergs blomsterhandel, Carl Jan Granqvist, ICA Supermarket Nora, Nora Diversehandel och Ulla Mihnoss”.

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in