Tre kliniker ansluter till Coronapassport i Örebro

Av på 9 februari, 2021
Arkivbild

Senast i raden av kliniker att ansluta till tjänsten Coronapassport, som ska underlätta internationellt resande och hanteras av Tataa Biocenter, är VaccinDirekt i Gävle, Jönköping, Stockholm, Täby, Uppsala och Örebro, Pro Clinique i Borås och Göteborg, samt ExpressCare i Örebro.

Flera länder kräver negativt test för SARS-CoV-2 för inresa, men reglerna är inte enhetliga, och kan ändras med kort varsel. Resandet blir utmanande och förenat med risken att inte komma fram, eller hamna i karantän.

På www.coronapassport.se når man enkelt till den uppdaterade information, land för land, som finns hos UD och IATA. Under ”Hitta din klinik” finns uppgifter om vårdgivare som erbjuder test för aktiv infektion och utfärdar intyg enligt de krav som respektive land ställer.

Prov för aktiv infektion tas av medicinsk personal, varefter det transporteras för analys hos Tataa Biocenter i Göteborg. Svar rapporteras till aktuell vårdgivare samma dag eller senast dagen därpå. Vid negativt test utfärdar kliniken friskhetsintyg åt kunden.

Testet vänder sig främst till resenärer, men kan även passa dem som vill förvissa sig om smittfrihet för att de ska träffa personer i riskgrupp, eller återvända till exempelvis sin arbetsplats efter ledighet eller annan bortavaro.

Klinikerna inom Coronapassport erbjuder en kontrollfunktion där de som testar sig för covid-19 ges möjlighet att verifiera äktheten på labbsvaret.

Flera kliniker inom Coronapassport erbjuder resenärer gratis munskydd från DinAnsiktsmask med plats för filter tillverkade av nanofibrer (tillbehör), med en täthet som skyddar även mot virus enligt resultat från testlaboratorium.

Vårdgivare anslutna i Örebro till Coronapassport är ExpressCare, iDr/Svea Vaccin samt VaccinDirekt.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Källa Tataabiocenter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in