Tre Kronor tog silver i The Tall Ships´ Races

By on 5 augusti, 2013

När världens största regatta för segelfartyg avslutades i Szczecin i helgen tog den svenska briggen Tre Kronor af Stockholm hem silvermedaljen i A-klassen för de största fartygen. Det har varit en tuff segling med tidvis hårda vindar och såväl fartyg som besättning har fått visa vad de går för vilket de gjort med den äran.

Ett uppskattat fartyg

Tre Kronors prestation har uppmärksammats mycket av såväl medtävlande som av tävlingsledningen eftersom det inneburit en inbrytning i toppen där de norska fartygen annars haft en dominerande ställning. Många uttrycker sin beundran för fartygets vackra linjer och det skickliga sätt som hon seglas på. Samtidigt har Tre Kronor fått mycket uppskattning för det miljöengagemang som hon står för genom Initiativet Hållbara Hav.

Ungdomar för Östersjön

The Tall Ships´ Races är en segling för ungdomar och ombord på Tre Kronor har ett femtiotal ungdomar från Fryshuset, Cirkus Cirkör och Marina Läroverket medverkat tillsammans med den ordinarie besättningen. Ungdomarna har fått vara med och delta i det mesta av arbetet ombord från att sätta och trimma seglen till disk och städning. Satsningen ingår som en del i Initiativet Hållbara Hav och målet med seglingen är att väcka intresse och engagemang för Östersjön bland ungdomarna.

Fem kilometer Crew Parade

Som avslutning för hela The Tall Ships´ Races genomfördes den traditionella”Crew Parade” med närmare 3000 ungdomar i ett 5 km långt tåg. Briggens ungdomar och besättning gjorde en enastående uppvisning. Med tema Hållbara Hav hoppade, dansade, kröp och simmade fiskar, maneter, krabbor, en bläckfisk, ett fisknät fullt med skräp och mycket mer, allt under ledning av Kung Neptun.

Medverkar i forskning om Östersjön

Under racet har Tre Kronor också samlat in vattenprover för att kartlägga förekomsten av läkemedelsrester och miljögifter i Östersjön. Provtagningen sker i samarbete med Stockholms universitet och kommer att redovisas under Initiativet Hållbara Havs seminarium den 5 september på Kastellholmen.

Om The Tall Ships´ Races.

Detta är världens största regatta för segelfartyg samtidigt som det är ett av världens största publika evenemang där antalet besökare räknas i miljoner i de fyra städer som står som värdar för racet, nästan i klass med sommar-OS och fotbolls-VM. Fartygen tävlar i fyra klasser varav A-klassen är de största fartygen och den mest prestigefyllda klassen. Totalt medverkar drygt hundra fartyg och man räknar med att runt 6 000 ungdomar från 30 länder medverkar. Målet med The Tall Ships´ Races är att föra samman ungdomar från olika länder och verka för vänskap och förståelse över nationsgränserna.

Om Initiativet Hållbara Hav
Initiativet Hållbara Hav arbetar för ett friskare Östersjön och för en hållbar utveckling i Östersjöregionen. Våra verktyg är miljöutställningen ”Östersjön – vem bryr sig…” om miljögifter och kemikalier, fartyget Tre Kronor af Stockholm och konferenslokalen Kolskjulet på Kastellholmen.

Huvudpartner till Initiativet Hållbara Hav är TeliaSonera.Hållbara Hav är ett initiativ som med ett tvärvetenskapligt synsätt och ur ett brett perspektiv, vill belysa Östersjöns miljö och möjligheter. Initiativet vill också peka på de insatser som initierats och som pågår, och de positiva resultat som åstadkommits.

Avsikten är att föra samman de av samhällets aktörer som verkar för Östersjöns bästa. Initiativet Hållbara Hav kan i detta avseende göra skillnad och leda till konkreta insatser för Östersjöns framtid. I ett konsumentperspektiv är vår ambition att förmedla kunskap och hållbara alternativ.

Initiativet Hållbara Hav hittar du i Almedalen, i olika hamnar längs våra kuster och övriga Östersjön samt på vårt årliga seminarium i slutet av sommaren på Kastellholmen.

Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login