Tre OS-guldmedaljörer på startlinjen i Vätternrundan

By on 16 juni, 2017
Tre OS-guldmedaljörer som är heltaggade för Vätternrundan. Från vänster Tomas Gustafson, Bernt Johansson och Johan Olsson.

Tre OS-guldmedaljörer står på startlinjen i årets Vätternrunda som inleddes på fredagen – Johan Olsson, Bernt Johansson och Tomas Gustafsson.

Halv åtta på fredagskvällen gick första start och det närmaste dygnet ska 23 000 anmälda cyklister kämpa sig 30 mil runt Vättern.

Totalt är 22 969 cyklister från över 60 nationer anmälda till den 52:a Vätternrundan som startade på fredagskvällen. Under kvällen och hela natten mot lördag startar cyklisterna, med målet att ta sig 30 mil runt Vättern. Utmaningen anses vara en av de tuffaste en motionär kan ge sig på. Men också en av de häftigaste och mest lyckofyllda. Och en som har lockats av den lyckan är skidåkaren Johan Olsson, med två OS-guld i bagaget.

– Jag var här förra året. Och när jag såg de blanka ögonen på alla som hade kommit i mål och hur glada de var, så tänkte jag att ’det där vill jag också göra’, säger Johan Olsson. Jag är van vid att max tre deltagare är glada efter ett lopp, här gick alla omkring och såg lyckliga ut. Det ville jag uppleva.

Johan Olsson är inte den enda före detta elitidrottaren som utmanar sig själv i årets Vätternrunda. Faktum är att det finns ytterligare två OS-guldmedaljörer på startlinjen. En av dem är Bernt Johansson som vann ett klassiskt OS-guld i herrarnas linjelopp i Montreal 1976. Han har kört många Vätternrundor.

– Jag tror att det blir min 13:e eller 14:e den här gången, säger han. Och Vätternrundan är ju en helt annan grej än tävlingscykling. Även om många går in för loppet och kör fort, så är det ju inte alls samma hets som i tävlingscyklingen. Det är alltid en väldigt trevlig atmosfär på banan.

– Det brukar bli så att man kör med en liten kärntrupp hela vägen. Några faller ifrån och andra kommer till i klungan. Det är väldigt socialt och trevligt.

För skrinnaren Tomas Gustafson, med totalt tre OS-guld från 1984 och 1988, har cyklingen blivit en ny livsstil. Han kör sin åttonde Vätternrunda i år och siktar på en tid på åtta timmar.

– Jag brukar visa mina Vätternrundamedaljer när jag föreläser, berättar han. För mig symboliserar de livet. Det handlar om välmående, motion och hälsa. Cykel är rogivande, även om det blir tuffare och tuffare ju närmare Vätternrundan jag kommer. Det finns en hel del nerver med i bilden också.

Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson och Motalas kommunalråd Camilla Egberth förrättade den officiella starten på loppet halv åtta på fredagskvällen. I den första startgruppen fanns bland andra pionjärerna Lars Åke Åkerman och Stig Johansson som har fullföljt varje lopp sedan starten 1966. Därefter startade resten av de 23 000 cyklisterna med två minuters mellanrum. Starten i Vätternrundan pågår hela natten fram till omkring sex-tiden på lördagsmorgonen.

– Det känns fantastiskt att vi är igång igen, säger en glad och nöjd Gunilla Brynell-Johansson.

Sport | Cykel
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login