Tre tips för en friskare tarm och ett gladare humör

By on 5 juni, 2022

Mikroorganismerna i din tarm spelar en stor roll för hur du mår känslomässigt. Tarmen har fått smeknamnet ”kroppens andra hjärna”. Den senaste forskningen visar att tarmbakterierna är viktiga för hur magens nervsystem kommunicerar med vår hjärna.

De senaste 20 årens forskning har börjat förklara axeln tarm-hjärna och varför tarmen påverkar depression, ångest och stresshantering.

En studie från 2017 i tidskriften BMC Medicine, visade att efter en 12-veckors intervention där patienter som tidigare hade diagnostiserats med allvarlig depression antingen lade till en social stödgrupp eller kostrådgivningssessioner till sin vanliga behandling. Patienter i båda grupper gick i psykoterapi eller tog medicin. De som började följa en hälsosammare, hjärnvänlig kost förbättrades mer. I slutet av försöket gick 32,3 procent av deltagarna som fokuserade på att gå över till hälsosammare kost i full remission från sin depression, medan endast 8 procent av gruppen som tilldelats socialt stöd gjorde det.

Andra studier har gett liknande resultat. En metaanalys av 41 studier publicerade i Molecular Psychiatry 2018 visade att en växtrik, hälsosam tarmkost var kopplad till en 33 procents minskad risk för depression. Å andra sidan var en pro-inflammatorisk diet – som inkluderade högre mängder socker, bearbetad mat och mättat fett (mat kopplat till sämre tarmhälsa) – kopplat till en högre risk för depression.

Dessa tre tips kan öka din maghälsa och förbättra ditt psykiska välmående

David Grönte är överläkare i psykiatri i Linköping. Dessa är hans evidensbaserade tips som kan hjälpa till att öka din tarmhälsa och därför även förbättra ditt humör:

1. Ät varierat med grönsaker

Mikroorganismerna i vår tarm bryts ner och livnär sig på de kostfibrer som finns i växter. Dessa i sin tur producerar viktiga metaboliter som kortsiktiga fettsyror, vilket är bra för tarmhälsan.

Forskningen tyder på att äta 30 olika växter per vecka kan vara idealiskt för att stärka mångfalden i din tarmflora och optimera tarmhälsan. En varning: Om du har IBS kan vissa grönsaker öka de bakterier som orsakar och förvärrar symtomen. Känn i så fall dina triggers och vilka grönsaker du ska undvika.

2. Experimentera med fermenterad mat

Fermenterade livsmedel är naturliga probiotika som också ökar mångfalden av mikrober i tarmen.

Börja lägga till fermenterad mat till din kost gradvis, säger Ramsey. De inkluderar:

Yoghurt, filmjölk, kombucha, surkål och kimchi.

3. Prioritera träning och sömn

Kosten är inte den enda faktorn som påverkar tarmhälsan. Att se till att du tar av tid för träning och tillräckligt med sömn kan också hjälpa. Forskning tyder på att sömn är kopplad till tarmmikrobiomer. Och när du tränar frigör din kropp endorfiner som känns bra, syre flödar bättre, och forskning tyder på att fysisk aktivitet aktiverar produktionen av tarmfrämjande, kortkedjiga fettsyror.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: David Grönte Medicinsk Konsult 

You must be logged in to post a comment Login