Tre utställningar med papperstema på Frövifors Pappersbruksmuseum

Av på 12 juni, 2021
Arkivbild

Lördag 19 juni öppnar Frövifors Pappersbruksmuseum – “Årets Arbetslivsmuseum 2021” – för säsongen med digital vernissage på museets hemsida och youtube-kanal. “Äntligen”, meddelar Pernilla Hjelt (curator/museipedagog) och Mikael Tiderman (museichef) som i år har laddat upp med tre stycken utställningar med papperstema – Papperssamlarna, Studio Fideli och nypremiär för förra årets succéutställning På Tapeten.

Samlare berättar om och visar ett smakprov ur sina samlingar i utställningen Papperssamlarna. En utställning som bjuder på mycket nostalgi. Papperskonstnären Fideli Sundqvist magiska bilder visas i utställningen Studio Fideli, och dessutom har den populära utställningen På Tapeten nypremiär.

Längtar du också efter att hitta en skatt och söker med ljus och lykta efter ett efterlängtat fynd. Då är du kanske en samlare. Men vad är en skatt egentligen, och är alla samlare sakletare? I Papperssamlarna visar samlare delar av sina samlingar och berättar om sina föremål och hur det är att vara på jakt efter en skatt.

Många är vi som har samlat på något, som bokmärken eller frimärken, hockeybilder eller samlarkort. I Papperssamlarna finns något för alla, gammal som ung. Klippdockor som väcker nostalgi, frimärken med Disneyfigurer, adventskalendrar från alla möjliga år.

Vanligare än man kanske kan tro är också att samla på sånt som andra vill kasta: servetter, presentpapper, etiketter och tändsticksaskar till exempel. Andra väljer att samla på mer ovanliga förbrukningssaker, som spypåsar eller borttappade inköpslistor, eller varför inte arga lappar som människor satt upp? Upptäck allt detta i Papperssamlarna.

I utställningen Studio Fideli får vi möta papperskonstnären Fideli Sundqvist fantasifulla och samtidigt magiskt vardagliga och poetiska värld. Vid en första anblick är det lätt att tro att Fidelis fotografier är digitala illustrationer. Sanningen är att de är konstruerade av skickligt utskurna och vikta, tredimensionella pappersskulpturer, arrangerade till sagolika miljöer och frusna ögonblick.

Ett helt vanligt skrivbord hos en illustratör, eller? En dator står på, en post-it lapp pryder överkanten. På en hopslagen bok står en kopp te. Framför ligger de senaste urklippen, några papperslöv, tillsammans med en sax. Det tar ett tag för ögat att haja, allt, till och med blyertspennan som ligger där, är gjort i papper. Kika nära på Fideli Sundqvist verk och förundras med oss över allt som kan göras av papper!

Testa själv – gör papperskonst på museet: Under sommaren kommer vi göra papperskonst i museets skapande verkstad och inspireras av Fidelis konst. Här kan man göra pappersföremål, klippa egna papperssiluetter, bygga pappersstäder och forma pappersväxter. I skapande verkstaden pågår också en digital utställning, var med du med och posta en bild på din konst på instagram under #studiofideli.

Följ med på en spännande vandring genom århundraden av tapetmoden. Fascineras av den mönstervariation och finess som teknik och formgivning tagit papperstapeten. Från herrgårdssalar till torparväggar. Från ark till tapetvåder. I utställningen På Tapeten känner vi oss fram längs tapetens långa och synnerligen mångsidiga livsväg.

Frövifors Pappersbruksmuseum – Årets Arbetslivsmuseum 2021

Det finns cirka 1 500 arbetslivsmuseer i hela Sverige. Deras huvudsakliga inriktning är att ur sina olika perspektiv bevara, bruka och berätta om industrisamhällets kulturarv. De berättar och levandegör historien genom arbete och vardag, ofta med maskiner och tekniska system i drift, men även om livet vid sidan av arbetet. På så sätt skapas ett möte mellan yrken och metoder, handlag och kunskap, människor och museiföremål.

Varje år utses ett av dem till Årets Arbetslivsmuseum som inspirationskälla för alla arbetslivsmuseer – och för 2021 tilldelades Frövifors Pappersbruksmuseum utmärkelsen med följande motivering:

“På Frövifors Pappersbruksmuseum kan du uppleva en av Sveriges viktigaste näringar på ett spännande och annorlunda sätt. Omgärdad av gigantiska pappersmaskiner vandrar du här genom historien i en miljö som fortfarande i högsta grad är levande och dynamisk. Frövifors museiförening, tillika grundare, spelar en aktiv och engagerad roll i att förmedla fascinerande kunskap om arbetslivs-, pappers- och förpackningshistoria. Med utgångspunkt i människors berättelser möjliggörs en rik pedagogisk verksamhet och många samarbeten med både lokala och internationella aktörer.”

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in