Tredje månaden i rad med färre konkurser

Av på 3 oktober, 2013

Konkurserna fortsätter att minska. Antalet aktiebolagskonkurser uppgick i september till 431, en minskning med nio procent jämfört med samma månad förra året. Det är tredje månaden i rad som antalet konkurser i Sverige minskar. Det visar ny konkursstatistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Totalt berör konkurserna i september 1612 anställda, vilket är en minskning på 50 procent jämfört med samma period under 2012. Medelomsättningen för bolagen, 9,5 miljoner kronor, är på samma nivå som genomsnittet för de senaste fem årens septembermånader.

– Att konkurserna minskar är en positiv utveckling och överensstämmer väl med vår bild av konjunkturläget. Tecknen på en vändning i konjunkturen är tydligare, även om det är alltför tidigt att tala om att det vänt, säger Krister Jonsson, Sverigechef på Creditsafe.

Trots tre månader med färre konkurser har det under 2013 hittills varit fler konkurser än under motsvarande period förra året. Ökningen är nu fyra procent. Sett till antalet anställda som berörs är det sex procent fler under årets första nio månader än under samma tid förra året.

Genomsnittet för antalet konkurser under septembermånader under de senaste tio åren är 407. Det innebär att antalet konkurser i september i år, 431, är över genomsnittet. Den till antalet anställda största konkursen är Gallerix Sverige AB med 175 anställda. Näst störst, med 108 anställda, är kongress- och konferensarrangörsföretaget Congrex (Sweden) Aktiebolag. Omsättningsmässigt största konkursen är Enverigo AB med säte i Stockholm.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in