Tredje raka STCC-segern för Thed Björk efter kaotisk tävling i Göteborg.

Av på 1 juli, 2013

Thed Björk säkrade sin och Volvo Polestar Racings tredje raka seger på hemmaplan i Göteborg under en kaotisk STCC-tävling framför över 10 000 åskådare.

– Det är bland det absolut svåraste som tävlingsförare att köra med torrdäck på en blöt bana, men vår strategi betalade sig! Att ta min tredje raka seger på Volvo och Polestars hemmabana känns oerhört stort, jag är överlycklig, säger Björk.

Tack vare ett strategiskt val av torrdäck på en upptorkande bana säkrade Björk en överlägsen seger tillsammans med märkeskollega Robert Dahlgren på andra plats. De båda Volvo-förarna tappade mycket i början av tävlingen när banan var blöt, för att sedan vid ungefär halva tävlingen snabbt börja ta in på förarna framför och ta sig förbi till publikens jubel.

– Jag var drivande i frågan att välja torrdäck och det tog inte många varv innan valet kändes självklart. Tyvärr fick jag pyspunka under tävlingen som gjorde bilen svår att köra. Men ännu en pallplats känns riktigt skönt, vår plan att stå på pallen i varje tävling fortsätter att fungera bra! säger Dahlgren.

Skiftande väder med ösregn blandat med solsken gjorde att förarna och teamen i STCC hade ett hårt jobb att välja rätt däck och inställningar på bilarna. Fredrik Ekblom satsade på regndäck och tappade till nionde plats.

– Det är inte så mycket att säga om tävlingen, vi valde fel däck och tappade väldigt mycket tid. Jag är redan djupt i tankarna inför nästa tävling, säger Ekblom.

Prins Carl Philip övertygade i tävlingen med en tiondeplats och sina första SM-poäng någonsin i STCC.

– Jag är väldigt nöjd! Det var utmanande att köra på torrdäck på den blöta banan i början av tävlingen. Känslan var riktigt skön när jag började plocka placeringar och extra kul att ta mina första poäng på en så utmanande bana och väderförhållanden, säger Prins Carl Philip.

Linus Ohlsson övertygade i kvalet där han säkrade näst snabbaste tid, bara 85 tusendelar från pole position och en ynka tusendel framför Björk på tredje plats. Dessvärre gjorde däckval och en bestraffning att Ohlsson tappade till 11:e plats.

– Riktigt tråkigt när det gick så bra i början av tävlingen. Men däcken höll inte när det blev torrt och min bestraffning efter kontakten med Larsson håller jag inte med om, vi körde jämsides i flera kurvor och han tog sig förbi till slut. Men, men… nya tag till nästa tävling! säger Ohlsson.

I förarmästerskapet utökar Björk ledningen till 21 poäng framför Richard Göransson och Volvo drar ifrån BMW med en ledning på 36 poäng.

– Ännu en gång levererar Volvo Polestar Racing på högsta nivå trots utmanande väderförhållande och hård press från BMW. Thed, Robert och alla i teamet har gjort ett fantastiskt jobb i helgen, säger Derek Crabb, Motorsportdirektör på Volvo Personvagnar.

STCC fortsätter om två veckor med klassiska västkustloppet på Falkenbergs Motorbana den 13 juli.

Resultat – Göteborg
1 Thed Björk Volvo S60 40 varv
2 Robert Dahlgren Volvo S60 +10.307
3 Robin Rudholm BMW SR +32.637
4 Richard Göransson BMW SR +47.283
5 Mattias Andersson Dacia SE +1 varv
6 Fredrik Larsson BMW SR +1 varv
7 Daniel Haglöf Saab 9-3 +1 varv
8 Jocke Mangs Citroën C5 +1 varv
9 Fredrik Ekblom Volvo S60 +1 varv
10 Carl Philip Bernadotte Volvo S60 +1 varv
11 Linus Ohlsson Volvo S60 +2 varv
12 Alexander Graff Saab 9-3 +2 varv
13 Niclas Olsson Citroën C5 +7 varv
14 Roar Lindland Saab 9-3 +9 varv
15 Tomas Engström Honda Civic DNF

Mästerskapsställning förare
93 Thed Björk
72 Richard Göransson
68 Robert Dahlgren
44 Fredrik Larsson
35 Linus Ohlsson
33 Fredrik Ekblom
27 Robin Rudholm
18 Daniel Haglöf
15 Mattias Andersson
12 Jocke Mangs
6 Roar Lindland
3 Niclas Olsson
1 Carl Philip Bernadotte
1 Tomas Engström

Mästerskapsställning märke
164 Volvo
128 BMW
58 Saab
42 Citroën
26 Dacia
6 Honda

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in