Trots oro och höga kostnader ökar lönsamheten i lantbruket

By on 17 november, 2022
Foto: Ludvig & Co

2022 har präglats av stigande priser på energi och insatsvaror samt en ökad inflation. Trots detta ökar lönsamheten inom driftsinriktningarna mjölk, gris och växtodling 2022. För nötköttsproducenter väntas däremot lönsamheten sjunka något under året. Prognosen för kommande år ser dyster ut. Den ekonomiska turbulensen med ökade risker och räntor bedöms slå mot lantbruksföretagarnas lönsamhet som förväntas sjunka under 2023. Det visar rapporten Lantbrukets Lönsamhet från Ludvig & Co.

Den ökade kostnadsutvecklingen på insatsvaror startade redan under 2021 och accelererade i samband med att Ryssland inledde kriget mot Ukraina. Intäkterna har under 2022 genom en bra prisutveckling på produkterna, likväl som genom riktade åtgärder i form av krisstöd, ökat ännu snabbare vilket innebär att lönsamheten förbättrats för de tre driftsinriktningarna mjölk, gris och växtodling. För nötkött ser vi dock en sjunkande trend redan från 2022. Insatsvarornas ökade pris har även negativt påverkat lantbrukarnas behov av rörelsekapital.

– 2022 har kantats av stora prisförändringar när det gäller såväl insatsvaror som produktpriser. Även om vi nu känner oss trygga med att bedöma utfallet för de olika driftsinriktningarna så är det viktigt att betona att det i år även är stora skillnader mellan företag inom samma driftsinriktning. Det skiljer sig exempelvis mycket när du köpt in dina insatsvaror och eventuellt har prissäkrat likväl som om du är självförsörjande på foder eller behöver köpa in den större delen, säger Filip Olsson Segmentschef Skog och Lantbruk på Ludvig & Co.

Lönsamheten bedöms falla under 2023

Effekten av fördyrade insatsvaror har inte gett fullt utslag 2022. Flera lantbrukare köper exempelvis in konstgödning redan under hösten året innan varför prisökningen på insatsvaror inte gett fullt utslag på 2022 års lönsamhet. Även räntekostnaderna bedöms öka kraftigt under 2023, vilket också förväntas påverka lönsamheten negativt.

– Räntekostnaderna har redan börjat öka markant. Tyvärr slår det extra hårt mot de unga lantbrukarna likväl som de som under den senaste tiden vågat satsa på lantbruket och investera. Detta då båda dessa grupper generellt sätt är högre belånade, säger Filip Olsson.

Investeringar kräver långsiktig lönsamhet

För en hållbar svensk livsmedelsproduktion krävs en långsiktig lönsamhet. Under 2021 och 2022 förbättrades lönsamheten inom flera av driftsinriktningarna, se grafer nedan. Prognosen för 2023 är dock att såväl lönsamheten sjunker som att riskerna bedöms vara fortsatt höga. Detta tillsammans med ökande ränte- och byggkostnader medför att många just nu avvaktar med att investera.

– Svenska lantbrukare är generellt sett mycket duktiga företagare. Det finns ofta en stark koppling mellan god lönsamhet och investeringsvilja. Denna effekt har dock uteblivet i år, vilket beror på att början av året speglades av oro med mycket volatila priser som nu ersatts av högre ränte- och byggkostnader samt en tro om att lönsamheten kommer sjunka. Svenskt lantbruk behöver en långsiktig och mer stabil lönsamhet, då kommer vi också se många lantbrukare som investerar, avslutar Filip Olsson.

Detta visar rapporten i korthet:

  • År 2021: Förbättrad lönsamhet men ökat behov av rörelsekapital.
  • År 2022: Ytterligare förbättrad lönsamhet men ansträngd likviditet
  • Riskerna ökar
  • Prognos 2023: Försämrad lönsamhet. Fortsatt hög omsättning men ökade kostnader.
  • Långsiktig lönsamhet krävs för att säkerställa en ökning av inhemsk produktion i linje med livsmedelsstrategin.

Fakta om rapporten Lantbrukets Lönsamhet

Rapporten Lantbrukets Lönsamhet görs årsvis och baseras på verkliga företags resultat som följs för driftsinriktningarna inom växtodling, griskött, mjölk och nötkött. Siffrorna bearbetas i en kalkylmodell där hänsyn tas till aktuell och prognostiserad omvärldsinformation likväl som av Ludvig & Co:s experter inom mjölk, växtodling, gris och nötköttsproduktion. Resultaten redovisas som värden på svenska medelgårdar.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Ludvig & Co

You must be logged in to post a comment Login